Phirni karamellel tálalva, mandulával megszórva

Phirni karamellel

A Phirni egy klasszikus indiai desszert, amely a rizs és tej keverékéből készül. A recept több változata létezik, de a karamellizált cukorral és mandulával tálalt változat különlegessé teszi. Ezt a desszertet hagyományosan ünnepi alkalmakra készítik Indiában, és a rózsavíz és sáfrány finom aromájának köszönhetően valóban különleges ízélményt nyújt. A karamell extra édessége és a mandula roppanóssága tökéletes kiegészítése a phirni krémes textúrájának.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 g Basmati rizs
600 ml Tej
100 g Cukor
1 ek. Rózsavíz
50 g Mandula
100 g Karamellizált cukor
0.5 tk. Sáfrány
2 db Zöld kardamom
50 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd át, hogy eltávolítsd a felesleges kemikáliákat és a keményítőt. Áztasd be 30 percre.

    A basmati rizs áztatása segít abban, hogy a phirni krémesebb és simább állagú legyen.

    2

    Egy közepes lábasban öntsd bele a tejet és forrald fel. Miután felforrt, add hozzá az előzőleg áztatott rizst és főzd alacsony lángon 15-20 percig, amíg a rizs megpuhul.

    Ne hagyd felügyelet nélkül, mert a tej könnyen lefolyhat, ha túl magas hőmérsékleten hagyod.

    3

    A cukrot add hozzá a rizshez és főzd tovább, amíg a rizs a tejet magába nem szívja és sűrűsödik.

    A cukor hozzáadása után gyakran keverd meg a phirnit, hogy ne ragadjon le az edény alján.

    4

    Amikor a rizs megpuhult és a tej sűrűsödött, add hozzá a rózsavizet, kardamomot és sáfrányt. Keverd össze alaposan.

    A rózsavíz különleges aromát ad a phirninak, de ne használd túl sokat, hogy ne nyomja el az egyéb ízeket.

    5

    Főzd tovább, amíg eléri a kívánt sűrűséget. Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá egy kis vizet vagy tejet, hogy hígítsd.

    A phirni akkor a legjobb, ha krémes és nem túl híg.

    6

    A kész phirnit tedd kis tálkákba, és hagyd egy kicsit lehűlni. Hűtőben is pihentetheted, hogy hidegen is fogyasztható legyen.

    A phirni hűtés után még krémesebb és ízesebb lesz, ezért érdemes előre elkészíteni.

    7

    A karamellizált cukrot készítsd el egy kis serpenyőben. Amikor a cukor megolvadt és aranybarna színűvé vált, óvatosan öntsd a phirnire.

    A karamell készítésekor figyelj arra, hogy ne égessen meg a cukrot. Ha megégett, nem használható fel.

    8

    Tálald a phirnit a karamellel díszítve és mandulával megszórva.

    A mandula roppanós textúrája és íze jól kiegészíti a phirni krémes állagát.