Frissen sült orosz pirog töltött tészta

Pirog - Orosz töltött tészta

A pirog egy hagyományos orosz töltött tészta, amelyet évszázadok óta készítenek. Az orosz konyha egyik legismertebb étele, amelyet különféle töltelékekkel - húsos, káposztás vagy akár édes változatban - sütnek. A pirog fontos szerepet játszik ünnepi alkalmakon és családi összejöveteleken, mivel könnyen elkészíthető és laktató. Melegen és hidegen is fogyasztható, és gyakran tejföllel vagy más mártogatósokkal tálalják.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 5 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Búzaliszt
200 ml Langyos tej
7 g Száraz élesztő
20 g Kristálycukor
5 g
100 g Vaj
2 db Tojás
300 g Darált marhahús vagy káposzta (töltelékhez)
100 g Hagyma (aprítva)
5 g Fűszerek (só, bors, szerecsendió)
1 db Tojás (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos tejet, az élesztőt és egy evőkanál cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.

    A tej ne legyen forró, mert az megöli az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót.

    A sót mindig a liszttel keverd össze, ne közvetlenül az élesztővel, mert az gátolhatja a kelést.

    3

    Add hozzá az élesztős keveréket, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezdd el dagasztani a tésztát.

    Az olvasztott vaj ne legyen túl forró, hagyd kicsit hűlni.

    4

    Dagaszd a tésztát 10-12 percig, amíg rugalmas és sima lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    A tésztát addig dagaszd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a tészta száraz lesz.

    5

    Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.

    A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-28°C. Hűvösebb helyen hosszabb ideig tart a kelés.

    6

    Ezalatt készítsd el a tölteléket: egy serpenyőben pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a darált húst vagy a káposztát, és fűszerezd.

    A tölteléket ízlés szerint fűszerezheted. A darált húst pirítsd addig, amíg elveszíti a rózsaszín színét.

    7

    Oszd a megkelt tésztát két egyenlő részre, majd nyújtsd ki az egyik részt egy sütőpapírral bélelt tepsi méretére.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.

    8

    Terítsd rá a tölteléket, majd a másik tésztalapot helyezd rá, és nyomkodd le a széleit, hogy jól záródjon.

    A széleket alaposan nyomkodd le, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.

    9

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd kend meg a pirog tetejét felvert tojással.

    A felvert tojás szép színt ad a pirognak.

    10

    Süsd 30-35 percig, amíg aranybarnára sül és a tészta szépen megemelkedik.

    Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.

    11

    Hagyd kissé hűlni, majd szeleteld és tálald melegen vagy szobahőmérsékleten.

    A pirogot a legjobb frissen fogyasztani.