Egy kis tálban keverd össze a langyos tejet, az élesztőt és egy evőkanál cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.
A tej ne legyen forró, mert az megöli az élesztőt.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót.
A sót mindig a liszttel keverd össze, ne közvetlenül az élesztővel, mert az gátolhatja a kelést.
Add hozzá az élesztős keveréket, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezdd el dagasztani a tésztát.
Az olvasztott vaj ne legyen túl forró, hagyd kicsit hűlni.
Dagaszd a tésztát 10-12 percig, amíg rugalmas és sima lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
A tésztát addig dagaszd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a tészta száraz lesz.
Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-28°C. Hűvösebb helyen hosszabb ideig tart a kelés.
Ezalatt készítsd el a tölteléket: egy serpenyőben pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a darált húst vagy a káposztát, és fűszerezd.
A tölteléket ízlés szerint fűszerezheted. A darált húst pirítsd addig, amíg elveszíti a rózsaszín színét.
Oszd a megkelt tésztát két egyenlő részre, majd nyújtsd ki az egyik részt egy sütőpapírral bélelt tepsi méretére.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.
Terítsd rá a tölteléket, majd a másik tésztalapot helyezd rá, és nyomkodd le a széleit, hogy jól záródjon.
A széleket alaposan nyomkodd le, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd kend meg a pirog tetejét felvert tojással.
A felvert tojás szép színt ad a pirognak.
Süsd 30-35 percig, amíg aranybarnára sül és a tészta szépen megemelkedik.
Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
Hagyd kissé hűlni, majd szeleteld és tálald melegen vagy szobahőmérsékleten.
A pirogot a legjobb frissen fogyasztani.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.