Piskótatekercs lekvárral töltve

Piskótatekercs

A piskótatekercs az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbben elkészíthető sütemény Magyarországon. Gyökerei a klasszikus piskóta tésztából készített édességek világába nyúlnak vissza, amelyeket különböző lekvárokkal töltöttek meg. Ez a desszert tökéletes választás családi ebédekhez vagy akár gyors vendégváró édességként. Az egyszerűség és az ízletesség harmóniája teszi különlegessé ezt a receptet.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 27 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
120 g Búzaliszt
120 g Kristálycukor
4 db Tojás
1 tk. Vaníliakivonat
1 tk. Sütőpor
200 g Lekvár
50 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral.

    Fontos a sütő előmelegítése, hogy a piskóta egyenletesen süljön.

    2

    Egy nagy tálban keverd habosra a tojásokat a cukorral. Használj elektromos habverőt, és keverd legalább 5 percig, amíg a keverék világos és levegős lesz.

    Minél jobban felvered a tojást a cukorral, annál könnyebb és levegősebb lesz a piskóta.

    3

    Szitáld bele a lisztet és a sütőport a tojásos keverékbe. Óvatosan keverd össze egy spatula segítségével, hogy a hab ne törjön össze.

    A lisztet és a sütőport szitálva keverd bele, hogy ne legyen csomós a tészta. Óvatosan forgasd össze, hogy a hab ne törjön össze, mert akkor lapos lesz a piskóta.

    4

    Add hozzá a vaníliakivonatot, és keverd össze finoman.

    A vaníliakivonat helyett használhatsz vaníliás cukrot vagy vaníliarúd kikapart magjait is.

    5

    Öntsd a tésztát az előkészített tepsibe, és simítsd el egyenletesen. Süsd 10-12 percig, amíg a piskóta aranybarna és rugalmas lesz.

    Ne süsd túl a piskótát, mert akkor kiszárad és törik.

    6

    Amíg a piskóta sül, teríts ki egy tiszta konyharuhát, és szórd meg porcukorral. Ez segít megelőzni, hogy a piskóta leragadjon.

    A porcukor megakadályozza, hogy a piskóta ráragadjon a konyharuhára.

    7

    Vedd ki a piskótát a sütőből, és azonnal fordítsd rá a porcukros konyharuhára. Húzd le róla a sütőpapírt, majd még melegen tekerd fel a konyharuha segítségével. Hagyd így hűlni.

    Minél hamarabb feltekered a piskótát, annál könnyebben fog feltekeredni később is.

    8

    Miután a piskóta kihűlt, tekerd ki óvatosan, és kend meg egyenletesen a lekvárral. Ezután tekerd vissza.

    Ne kenj túl sok lekvárt a piskótára, mert akkor kifolyik.

    9

    Szórd meg porcukorral a tetejét, és szeleteld tálalás előtt.

    A porcukorral való megszórással esztétikusabbá teheted a piskótatekercset.