Pizza ai Fichi e Miele friss fügével, gorgonzolával és mézzel

Pizza ai Fichi e Miele

A Pizza ai Fichi e Miele egy különleges olasz pizza, amely az édes és sós ízek tökéletes egyensúlyát teremti meg. Olaszországban a friss fügét hagyományosan párosítják karakteres sajtokkal, például gorgonzolával, és ez a kombináció pizzán is fantasztikusan működik. A sült füge édes, karamellizált íze kiemeli a gorgonzola enyhén csípős, sós karakterét, míg a méz lágy édessége tökéletesen kiegészíti ezt a párosítást. Képzeld el, ahogy a sütőből kivett pizza illata betölti a konyhát, a ropogós tészta és az olvadó sajtok egy tökéletes falatban egyesülnek. Egy igazi gourmet élmény, amelyet érdemes kipróbálni!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 1 óra 30 perc
1150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Finomliszt
325 ml Víz
10 g
3 g Száraz élesztő
20 ml Extra szűz olívaolaj
200 g Friss füge
150 g Mozzarella sajt
100 g Gorgonzola sajt
30 ml Méz
50 g Dió
5 g Friss rozmaring

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a száraz élesztőt. Adj hozzá langyos vizet és az extra szűz olívaolajat, majd dolgozd össze a tésztát, amíg homogén állagú nem lesz.

    A víz hőmérséklete legyen kézmeleg, se nem túl hideg, se nem túl forró, mert a forró víz tönkreteheti az élesztőt.

    2

    Gyúrd a tésztát legalább 10 percig, amíg rugalmas és sima lesz. Takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a sütő, amit előzőleg alacsony hőfokon (kb. 50°C-on) bekapcsoltál, majd kikapcsoltad. Fontos, hogy ne legyen túl meleg, mert az is károsíthatja az élesztőt.

    3

    Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra, és ha van pizzaköved, helyezd be melegedni. Nyújtsd ki a megkelt tésztát lisztezett felületen kör alakúra.

    Ha nincs pizzaköved, használj egy vastag tepsit, amit szintén előmelegíthetsz a sütőben. A tésztát vékonyra nyújtsd, hogy a pizza ropogós legyen.

    4

    A fügéket mosd meg és szeleteld vékonyra. A diót aprítsd durvára, majd egy száraz serpenyőben pirítsd meg pár percig, hogy intenzívebb legyen az íze.

    A diót folyamatosan kevergetve pirítsd, hogy ne égjen meg. Amikor illatozni kezd, már jó is.

    5

    A tésztát kend meg egy kevés extra szűz olívaolajjal, majd szórd meg frissen aprított rozmaringgal.

    Az olívaolaj segít megakadályozni, hogy a tészta átázzon a feltétektől. A rozmaringot közvetlenül a felhasználás előtt aprítsd fel, hogy megőrizze az aromáját.

    6

    Tépd vagy szeleteld a mozzarellát, és oszlasd el a tésztán. Morzsold rá a gorgonzola sajtot is, majd helyezd el a fügeszeleteket.

    A mozzarella legyen szárazabb típusú, hogy ne engedjen túl sok vizet sütés közben. A gorgonzolát ne vidd túlzásba, mert nagyon intenzív íze van.

    7

    Helyezd a pizzát az előmelegített sütőbe, és süsd 7-10 percig, amíg a szélei aranybarnák lesznek, és a sajt szépen megolvad.

    Figyeld a pizzát sütés közben, mert a sütők eltérően működnek. Ha a széle már barnul, de a sajt még nem olvadt meg teljesen, kapcsold be a grill funkciót pár percre.

    8

    Amikor a pizza elkészült, szórd meg a pirított dióval, majd csepegtesd rá a mézet. Azonnal tálald!

    A mézet közvetlenül tálalás előtt csepegtesd rá, hogy ne karamellizálódjon a sütőben.