Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a száraz élesztőt. Adj hozzá langyos vizet és az extra szűz olívaolajat, majd dolgozd össze a tésztát, amíg homogén állagú nem lesz.
A víz hőmérséklete legyen kézmeleg, se nem túl hideg, se nem túl forró, mert a forró víz tönkreteheti az élesztőt.
Gyúrd a tésztát legalább 10 percig, amíg rugalmas és sima lesz. Takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a sütő, amit előzőleg alacsony hőfokon (kb. 50°C-on) bekapcsoltál, majd kikapcsoltad. Fontos, hogy ne legyen túl meleg, mert az is károsíthatja az élesztőt.
Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra, és ha van pizzaköved, helyezd be melegedni. Nyújtsd ki a megkelt tésztát lisztezett felületen kör alakúra.
Ha nincs pizzaköved, használj egy vastag tepsit, amit szintén előmelegíthetsz a sütőben. A tésztát vékonyra nyújtsd, hogy a pizza ropogós legyen.
A fügéket mosd meg és szeleteld vékonyra. A diót aprítsd durvára, majd egy száraz serpenyőben pirítsd meg pár percig, hogy intenzívebb legyen az íze.
A diót folyamatosan kevergetve pirítsd, hogy ne égjen meg. Amikor illatozni kezd, már jó is.
A tésztát kend meg egy kevés extra szűz olívaolajjal, majd szórd meg frissen aprított rozmaringgal.
Az olívaolaj segít megakadályozni, hogy a tészta átázzon a feltétektől. A rozmaringot közvetlenül a felhasználás előtt aprítsd fel, hogy megőrizze az aromáját.
Tépd vagy szeleteld a mozzarellát, és oszlasd el a tésztán. Morzsold rá a gorgonzola sajtot is, majd helyezd el a fügeszeleteket.
A mozzarella legyen szárazabb típusú, hogy ne engedjen túl sok vizet sütés közben. A gorgonzolát ne vidd túlzásba, mert nagyon intenzív íze van.
Helyezd a pizzát az előmelegített sütőbe, és süsd 7-10 percig, amíg a szélei aranybarnák lesznek, és a sajt szépen megolvad.
Figyeld a pizzát sütés közben, mert a sütők eltérően működnek. Ha a széle már barnul, de a sajt még nem olvadt meg teljesen, kapcsold be a grill funkciót pár percre.
Amikor a pizza elkészült, szórd meg a pirított dióval, majd csepegtesd rá a mézet. Azonnal tálald!
A mézet közvetlenül tálalás előtt csepegtesd rá, hogy ne karamellizálódjon a sütőben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.