Egy nagy tálba öntsd a langyos vizet, morzsold bele az élesztőt, és hagyd pihenni 5 percig, amíg felhabosodik.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja.
Add hozzá a lisztet, a sót és az olívaolajat az élesztős vízhez. Gyúrd össze, amíg sima tésztát nem kapsz. Ez körülbelül 10 percig tart.
A tészta akkor jó, ha rugalmas és nem ragad. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet, de óvatosan, nehogy túl száraz legyen.
Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán keresztül, hogy duplájára nőjön.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg 50 fokra melegítettél, majd kikapcsoltál. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl meleg, mert az károsíthatja az élesztőt.
Melegítsd elő a sütőt 220 °C-ra, és helyezd be a pizzasütő követ, ha van ilyen.
A pizzasütő kő használata egyenletesebb hőelosztást biztosít, és ropogósabb pizzát eredményez. Ha nincs pizzasütő köved, használj egy vastagabb tepsit.
Oszd a tésztát két részre, és formázz belőle kerek pizzákat. Használhatsz nyújtófát vagy a kezedet a formázáshoz.
Ha kézzel formázod a pizzát, a tészta széle legyen kicsit vastagabb, így szép pereme lesz a pizzának.
Egy kis tálban keverd össze a ricottát, a reszelt citromhéjat és a citromlevet. Adj hozzá egy csipet sót és frissen őrölt fekete borsot.
A citromhéjat csak a sárga részéből reszeld, mert a fehér része keserű.
A pizzatészták tetejére helyezz egyenletesen a ricotta keveréket, majd szórd rá a tépett mozzarellát.
A mozzarella ne legyen túl vizes, mert eláztathatja a tésztát. Ha szükséges, csepegtesd le.
Díszítsd friss bazsalikomlevelekkel, majd helyezd a pizzákat az előmelegített sütőbe. Süsd 10-12 percig, amíg a tészta aranybarnára sül, és a sajt megolvad.
Figyeld a pizzát sütés közben, mert a sütők eltérően működnek. Ha a sajt túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hőfokot.
Húzd ki a pizzákat a sütőből, és hagyd pár percig hűlni tálalás előtt. Élvezd a friss és citrusos ízvilágot!
Tálalás előtt locsold meg egy kevés extra szűz olívaolajjal.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.