Pizza alla Puttanesca szardellával és kapribogyóval

Pizza alla Puttanesca

A Pizza alla Puttanesca az olasz konyha egyik legkarakteresebb pizzája, amely a híres Puttanesca szósz alapjaira épül. Ez a recept Nápolyból ered, ahol a szardella, a kapribogyó és az olívabogyó gyakran szerepel a helyi ételekben. Egy hűvös estén, amikor valami intenzív és sós ízvilágú pizzára vágysz, ez a recept tökéletes választás. A ropogós tészta, az olvadt mozzarella és a sós szardella harmonikus egységet alkot minden falatban. Ha még karakteresebb ízt szeretnél, próbáld ki egy kevés extra chilipehellyel és friss citromhéjjal tálalás előtt!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Langyos víz
25 g Friss élesztő
10 g
30 ml Olívaolaj
200 ml Paradicsomszósz
200 g Mozzarella sajt
50 g Szardellafilé
50 g Fekete olívabogyó
30 g Kapribogyó
1 tk. Friss petrezselyem
1 tk. Frissen őrölt fekete bors
1 tk. Chilipehely

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ideális a kézmeleg hőmérséklet.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas állagú nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert az gátolja a felfutást.

    3

    Tedd a tésztát egy kiolajozott tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.

    A kiolajozott tál megakadályozza, hogy a tészta letapadjon. A konyharuha nedvesítése segít megőrizni a tészta nedvességtartalmát. A keléshez ideális hőmérséklet 25-28°C.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen körülbelül fél cm vastagságúra, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A sütő alapos előmelegítése biztosítja a tészta megfelelő átsülését. A sütőpapír megakadályozza, hogy a tészta letapadjon a tepsire.

    5

    Kend meg a tésztát paradicsomszósszal, majd szórd meg a reszelt mozzarellával.

    A paradicsomszósz ne legyen túl sok, mert átáztathatja a tésztát.

    6

    Oszlasd el a pizza tetején a szardellafiléket, fekete olívabogyókat és a kapribogyót egyenletesen elosztva.

    A szardellafilé és a kapribogyó nagyon sós, ezért óvatosan bánj velük, hogy ne legyen túl sós a pizza.

    7

    Szórd meg frissen őrölt fekete borssal, egy kevés chilipehellyel és apróra vágott petrezselyemmel az intenzívebb ízhatás érdekében.

    A chilipehely mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod.

    8

    Tedd a pizzát az előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul, a tészta pedig ropogós lesz.

    Figyeld a pizzát sütés közben, és ha a széle nagyon gyorsan barnulna, takard le alufóliával.

    9

    Vedd ki a sütőből, hagyd hűlni néhány percig, majd tálald friss petrezselyemmel díszítve.

    A petrezselyem frissességet és színt ad a pizzának.