Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, az élesztőt és egy csipet cukrot, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat.
A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert gátolhatja annak működését.
Gyúrd össze a tésztát 5-7 percig, amíg rugalmas és sima lesz, majd fedd le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 45 percig.
A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához. Ha nagyon ragad, adj hozzá még egy kevés lisztet. A kelesztéshez ideális hely a sütő, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) vagy egy meleg radiátor közelében.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütő előmelegítése nagyon fontos a pizza megfelelő állagának eléréséhez. Ha van pizzaköved, azt is tedd be a sütőbe melegedni.
Nyújtsd ki a megkelt tésztát vékonyra, és helyezd a sütőpapírral bélelt tepsire.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. A pizza formáját kézzel is igazíthatod.
Kend meg a tésztát olívaolajjal, majd szórd rá az apróra vágott fokhagymát és frissen őrölt fekete borsot.
Az olívaolaj segít, hogy a tészta ne ázzon el a feltéttől.
Morzsold rá a ricottát, majd szórd meg a reszelt parmezánnal és a mozzarella sajttal.
A sajtok mennyiségét ízlés szerint variálhatod. A mozzarella legyen alacsony nedvességtartalmú, hogy ne áztassa el a pizzát.
Helyezd el a friss zsályaleveleket egyenletesen a pizza tetején.
A zsályaleveleket ne tedd túl sűrűn, mert a sütés során megéghetnek.
Süsd a pizzát 12-15 percig, amíg a tészta aranybarnára sül és a sajt megolvad.
A sütési idő sütőtől függően változhat, figyelj a pizzára, hogy ne égjen meg.
Vedd ki a sütőből, hagyd pihenni egy percig, majd szeleteld fel és tálald melegen.
A pihentetés segít, hogy a sajt ne folyjon szét szeleteléskor.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.