Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a száraz élesztőt. Adj hozzá langyos vizet és az extra szűz olívaolajat, majd gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
A víz hőmérséklete legyen langyos, de ne forró, mert az megöli az élesztőt. Az olívaolaj segít a tésztának rugalmasabbá válni.
Gyúrd a tésztát 10 percig, majd takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A hosszú gyúrás segít a glutén kifejlődésében, ami a tészta rugalmasságát biztosítja. A meleg hely elősegíti az élesztő működését, így a tészta gyorsabban megkel.
Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra, és ha van pizzaköved, helyezd be melegedni. Nyújtsd ki a megkelt tésztát lisztezett felületen kör alakúra.
A magas hőmérséklet és a pizzakő segít abban, hogy a pizza tésztája ropogós legyen. A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.
A fokhagymát aprítsd finomra, és keverd össze a tejszínnel. Ezzel a keverékkel kend meg a pizza tésztáját egyenletesen.
A tejszín helyett használhatsz tejfölt is, ha sűrűbb krémet szeretnél. A fokhagymát ne hagyd ki, mert nagyon jó ízt ad a pizzának.
Tépd vagy szeleteld a mozzarellát, majd oszlasd el a pizzán. Morzsold rá a gorgonzola sajtot is.
A gorgonzola intenzív ízű sajt, ezért ne tegyél belőle túl sokat, nehogy elnyomja a többi ízt. A mozzarella legyen jó minőségű, hogy szépen megolvadjon.
Szórd meg a pizzát reszelt parmezánnal és frissen őrölt fekete borssal, majd helyezz rá néhány friss rozmaringágat.
A rozmaringágakat sütés után is ráteheted, ha nem szeretnéd, hogy megégjenek a sütőben.
Helyezd a pizzát az előmelegített sütőbe, és süsd 7-10 percig, amíg a szélei aranybarnák lesznek, és a sajt gyönyörűen megolvad.
A sütési idő sütőtől függően változhat, figyelj a pizzára, hogy ne égjen meg.
Amikor a pizza elkészült, csepegtess rá extra szűz olívaolajat. Azonnal tálald!
A friss olívaolaj még intenzívebbé teszi a pizza ízét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.