Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a száraz élesztőt. Adj hozzá langyos vizet és az extra szűz olívaolajat, majd dolgozd össze a tésztát, amíg homogén állagú nem lesz.
A víz hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően. A langyos, kb. 30-35°C az ideális.
Gyúrd a tésztát legalább 10 percig, amíg rugalmas és sima lesz. Takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A hosszú gyúrás segít a glutén kialakulásában, ami rugalmassá teszi a tésztát. Ha van kenyérsütő géped, azzal is elvégezheted a gyúrást.
Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra, és ha van pizzaköved, helyezd be melegedni. Nyújtsd ki a megkelt tésztát lisztezett felületen kör alakúra.
A pizzakő segít abban, hogy a pizza alja ropogósabb legyen. Ha nincs pizzaköved, használj sütőlemezt, de azt is melegítsd elő a sütőben.
Kend meg a pizza tésztáját paradicsomszósszal, majd szórd meg oregánóval és apróra vágott fokhagymával.
A paradicsomszósz helyett használhatsz passzírozott paradicsomot is, amit fűszerezel oregánóval, fokhagymával és egy kevés olívaolajjal.
A zöld olívabogyókat vágd félbe, és egyenletesen oszlasd el a pizzán.
Használj magozott olívabogyót a könnyebb szeletelés érdekében.
Szórd meg a pizzát reszelt parmezánnal, majd tépd vagy szeleteld a mozzarellát, és helyezd rá.
A mozzarella helyett használhatsz más, jól olvadó sajtot is, például scamorzát vagy provolonét.
Helyezd a pizzát az előmelegített sütőbe, és süsd 7-10 percig, amíg a szélek aranybarnák lesznek, és a mozzarella szépen megolvad.
Ha pizzakövet használsz, a pizzát egy pizzalapáttal helyezd rá a forró kőre. Ha sütőlemezt használsz, a pizza a sütőpapírral együtt kerüljön a lemezre.
Amikor a pizza elkészült, szórd meg friss bazsalikommal, és csepegtess rá extra szűz olívaolajat. Azonnal tálald!
A friss bazsalikom helyett használhatsz szárítottat is, de a friss sokkal aromásabb.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.