Shakshuka pizza tojásos-paradicsomos alappal és fűszeres ízvilággal

Pizza Shakshuka – Tojásos paradicsomszósz alap

A shakshuka pizza egy különleges fúziós fogás, amely a közel-keleti shakshuka és az olasz pizza kombinációjából született. A shakshuka egy tradicionális észak-afrikai és közel-keleti étel, amelyet általában reggelire vagy könnyű vacsorára fogyasztanak. A paradicsomos-fűszeres szószban sült tojások különleges ízt adnak ennek a pizzának, amely tökéletes választás, ha valami újdonságot szeretnél kipróbálni. Ha szereted a shakshukát és a pizzát, ez a recept neked készült!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
30 ml Olívaolaj
1 tk.
250 ml Paradicsomszósz
2 db Friss paradicsom
1 db Piros kaliforniai paprika
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Fűszerpaprika
1 tk. Római kömény
10 g Friss petrezselyem
200 g Mozzarella sajt
3 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a száraz élesztőt. Önts hozzá meleg vizet és olívaolajat, majd gyúrd össze, amíg rugalmas tésztát kapsz. Takard le, és hagyd kelni 1 órán át.

    A tészta akkor jó, ha sima és rugalmas. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet. A keléshez meleg, huzatmentes helyet válassz.

    2

    Amíg a tészta kel, készítsd el a shakshuka alapot. Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, majd pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.

    A vöröshagymát és a fokhagymát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjenek meg, hanem édes ízt kapjanak.

    3

    Add hozzá a felaprított paradicsomot, a paprikát és a fűszereket (fűszerpaprika, római kömény), majd öntsd hozzá a paradicsomszószt. Főzd közepes lángon 10-15 percig, amíg besűrűsödik.

    A shakshuka alap ízesítéséhez használhatsz csípős paprikát vagy chiliport is, ha szereted a pikáns ízeket. A szósz akkor jó, ha besűrűsödött és az ízek összeértek.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki egy kör alakú formára, majd helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon. Ha a tészta nagyon összehúzódik, hagyd pihenni pár percig.

    5

    Kend meg a tésztát egyenletesen a shakshuka paradicsomos szósszal, majd szórd meg reszelt mozzarellával.

    Ne tegyél túl sok szószt, mert a tészta elázhat. A mozzarella mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod.

    6

    A pizza tetején készíts 3 kis mélyedést, majd üss bele 3 tojást óvatosan, hogy a sárgája ne folyjon szét.

    A mélyedéseket úgy készítsd, hogy a tojások ne guruljanak le a pizzáról. A tojásokat óvatosan üsd fel, hogy a sárgája egyben maradjon.

    7

    Előmelegített sütőben, 220°C-on süsd 12-15 percig, amíg a tészta aranybarna lesz, a sajt megolvad és a tojás megköt, de a sárgája még kissé folyós marad.

    A sütési idő függ a sütő típusától és a tojások méretétől. Figyeld a pizzát, hogy a tojások megkössenek, de a sárgája még folyós maradjon.

    8

    A sütőből kivett pizzát szórd meg friss petrezselyemmel, majd szeleteld fel és tálald. Jó étvágyat!

    A friss petrezselyem feldobja a pizza ízét és látványát. Tálalás előtt hagyd kicsit hűlni, hogy könnyebben szeletelhető legyen.