A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Fontos, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális a felfutáshoz.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A keléshez tedd a tálat meleg helyre, például a radiátor közelébe, vagy a sütőbe, amit előzőleg kicsit bemelegítettél, majd kikapcsoltad.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos, hogy ne olvadjon meg a tésztán. A pihenőket a hűtőben töltsd, hogy a vaj ne lágyuljon meg.
A paradicsomszószt keverd össze oregánóval és egy csipet sóval, majd vágd apró darabokra a pepperonit vagy a szalámit.
Használj jó minőségű, sűrű paradicsomszószt, hogy ne áztassa el a tésztát.
A mozzarellát vágd kis kockákra vagy reszeld le, hogy könnyen olvadó tölteléket kapj.
A reszelt mozzarella egyenletesebben olvad meg.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag paradicsomos szószt, mozzarellát és pepperonit, majd tekerd fel croissant formára.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben. A croissantokat szorosan tekerd fel.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés segít, hogy a croissantok még levegősebbek legyenek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojással való megkenés szép színt ad a croissantoknak.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd tálald frissen.
A pizzás croissant frissen az igazi, amikor a sajt még nyúlik!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.