Pizzás croissant tálalva

Pizzás croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A pizzás változat egy izgalmas csavar a hagyományos receptben, amely a vajas tészta és az olasz pizza ízeinek tökéletes kombinációját adja. Kiváló választás egy laktató reggelihez vagy uzsonnához, amely garantáltan elvarázsol az olvadó sajttal és a fűszeres töltelékkel.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
30 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
100 g Paradicsomszósz
150 g Mozzarella sajt
100 g Pepperoni vagy szalámi
5 g Oregánó
1 db Tojás (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Fontos, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális a felfutáshoz.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A keléshez tedd a tálat meleg helyre, például a radiátor közelébe, vagy a sütőbe, amit előzőleg kicsit bemelegítettél, majd kikapcsoltad.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos, hogy ne olvadjon meg a tésztán. A pihenőket a hűtőben töltsd, hogy a vaj ne lágyuljon meg.

    5

    A paradicsomszószt keverd össze oregánóval és egy csipet sóval, majd vágd apró darabokra a pepperonit vagy a szalámit.

    Használj jó minőségű, sűrű paradicsomszószt, hogy ne áztassa el a tésztát.

    6

    A mozzarellát vágd kis kockákra vagy reszeld le, hogy könnyen olvadó tölteléket kapj.

    A reszelt mozzarella egyenletesebben olvad meg.

    7

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag paradicsomos szószt, mozzarellát és pepperonit, majd tekerd fel croissant formára.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben. A croissantokat szorosan tekerd fel.

    8

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés segít, hogy a croissantok még levegősebbek legyenek.

    9

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojással való megkenés szép színt ad a croissantoknak.

    10

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd tálald frissen.

    A pizzás croissant frissen az igazi, amikor a sajt még nyúlik!