Az élesztőt oldd fel a meleg vízben egy teáskanál cukorral, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg felfut.
A víz hőmérséklete fontos: ne legyen túl forró, különben megölheti az élesztőt. 37-40°C ideális.
A lisztet szitáld át egy tálba, és add hozzá a sót. Készíts egy kis mélyedést a liszt közepébe, és öntsd bele a felfuttatott élesztőt, az olívaolajat, és a tejet.
A liszt át siftelése segít eltávolítani a csomókat, és könnyebbé teszi a tésztát.
Kezd el összegyúrni a tésztát, amíg sima, rugalmas állagú nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet, hogy könnyebben dolgozhass vele.
Ha a tészta túl ragacsos, fokozatosan adj hozzá lisztet, de ne túl sokat, hogy ne száradjon ki.
A kész tésztát takard le, és hagyd meleg helyen pihenni 1 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.
Az élesztőnek elegendő időt kell adni a tészta megkeléséhez, hogy a pogácsa könnyű és levegős legyen.
Miután a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és nyújtsd ki kb. 1 cm vastagságúra. Vágd fel kis körökre vagy formáld a tésztát pogácsává.
Használhatsz egy poharat a tészta kiszaggatásához, hogy egyenletesek legyenek a pogácsák.
A kivágott pogácsákat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd pihenni 10-15 percig, hogy még egy kicsit keljenek.
A második kelesztés segít, hogy a pogácsák puhábbak és levegősebbek legyenek.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg szezámmaggal. Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig, vagy amíg aranybarnára sülnek.
A tojásos kenés biztosítja a szép fényt, míg a szezámmag extra ropogósságot és ízt ad.
Miután megsültek, hagyd egy kicsit hűlni, majd tálald melegen.
A pogácsák frissen a legfinomabbak, de másnap is finomak maradnak, ha jól tárolod őket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.