Pogacha szezámmaggal, puha és friss pogácsa, sütve

Pogacha szezámmaggal

A pogácsa egy hagyományos magyar étel, amely számos változatban készülhet. A szezámmagos pogácsa különösen népszerű, mivel a szezámmag ropogóssá teszi a tésztát, míg a belseje puha és levegős marad. A pogácsát gyakran fogyasztják reggelire, vagy akár uzsonnára is. A tészta egyszerű, de rendkívül ízletes, és gyorsan elkészíthető, így ideális választás, ha valami finomat szeretnél a családnak.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
10 g Élesztő
1 ek. Cukor
250 ml Meleg víz
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
100 ml Tej
2 ek. Szezámmag
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt oldd fel a meleg vízben egy teáskanál cukorral, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg felfut.

    A víz hőmérséklete fontos: ne legyen túl forró, különben megölheti az élesztőt. 37-40°C ideális.

    2

    A lisztet szitáld át egy tálba, és add hozzá a sót. Készíts egy kis mélyedést a liszt közepébe, és öntsd bele a felfuttatott élesztőt, az olívaolajat, és a tejet.

    A liszt át siftelése segít eltávolítani a csomókat, és könnyebbé teszi a tésztát.

    3

    Kezd el összegyúrni a tésztát, amíg sima, rugalmas állagú nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet, hogy könnyebben dolgozhass vele.

    Ha a tészta túl ragacsos, fokozatosan adj hozzá lisztet, de ne túl sokat, hogy ne száradjon ki.

    4

    A kész tésztát takard le, és hagyd meleg helyen pihenni 1 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.

    Az élesztőnek elegendő időt kell adni a tészta megkeléséhez, hogy a pogácsa könnyű és levegős legyen.

    5

    Miután a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és nyújtsd ki kb. 1 cm vastagságúra. Vágd fel kis körökre vagy formáld a tésztát pogácsává.

    Használhatsz egy poharat a tészta kiszaggatásához, hogy egyenletesek legyenek a pogácsák.

    6

    A kivágott pogácsákat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd pihenni 10-15 percig, hogy még egy kicsit keljenek.

    A második kelesztés segít, hogy a pogácsák puhábbak és levegősebbek legyenek.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg szezámmaggal. Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig, vagy amíg aranybarnára sülnek.

    A tojásos kenés biztosítja a szép fényt, míg a szezámmag extra ropogósságot és ízt ad.

    8

    Miután megsültek, hagyd egy kicsit hűlni, majd tálald melegen.

    A pogácsák frissen a legfinomabbak, de másnap is finomak maradnak, ha jól tárolod őket.