Krémes polenta sült brokkolival tálalva, fokhagymás ízesítéssel

Polenta sült brokkolival

A polenta és a brokkoli külön-külön is kiadós és egészséges fogás, együtt pedig egy tápláló, modern vegetáriánus ételt alkotnak. Történeti háttér: A polenta Észak-Olaszország hagyományos alapétele, míg a brokkoli a mediterrán térség egyik legfontosabb zöldsége, már a római idők óta ismert. Technikai tanács: A brokkoli magas hőfokon sütve karamellizálódik, amitől gazdagabb ízt kap – ne főzd, mert elveszíti roppanós állagát. Felhasználói élmény: Tökéletes választás könnyű, húsmentes ebédhez vagy vacsorához. Friss citromlével vagy fűszeres magvakkal tovább gazdagítható.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
910 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Kukoricadara (finomszemcsés)
800 ml Víz
1 tk.
30 g Vaj
40 g Reszelt parmezán sajt
400 g Brokkoli
2 ek. Olívaolaj
2 db Fokhagyma
0.25 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A brokkolit szedd rózsáira, mosd meg, majd tedd egy tálba. Add hozzá az olívaolajat, az aprított fokhagymát, egy kevés sót és borsot, és jól forgasd össze.

    Minél kisebb rózsákra vágod a brokkolit, annál gyorsabban sül és ropogósabb lesz.

    2

    Tedd a brokkolit sütőpapírral bélelt tepsire, majd süsd 20–25 percig, amíg enyhén megpirul és a szélei ropogósak lesznek.

    Félidőben forgasd át a brokkolirózsákat, hogy egyenletesen süljenek.

    3

    Amíg a brokkoli sül, forrald fel a vizet egy nagy lábasban, sózd meg, majd kevergetés közben lassan öntsd bele a kukoricadarát.

    A csomómentes polenta titka az, ha az első néhány percben habverővel kevered.

    4

    Főzd kis lángon a polentát 30–35 percig, gyakran megkeverve, amíg sűrű, krémes állagot nem kapsz.

    Ha túl sűrűnek érzed, adj hozzá egy kevés forró vizet a kívánt állag eléréséhez.

    5

    A főzés végén vedd le a polentát a tűzről, add hozzá a vajat és a parmezánt, majd alaposan keverd el.

    A sajt akkor adja a legjobb ízt, ha forrón kevered bele, így tökéletesen elolvad benne.

    6

    Tálald a forró polentát mélytányérban vagy tálon, és halmozd rá a sült brokkolirózsákat.

    Díszítsd frissen aprított petrezselyemmel vagy reszelt citromhéjjal a friss ízhatásért.