Kezdd azzal, hogy a póréhagymát alaposan megmosod, majd vékonyan felkarikázod. Tedd félre, hogy később felhasználhasd.
A póréhagyma zöld részét is felhasználhatod, csak alaposan mosd meg.
Melegítsd fel a vizet és a tejet egy edényben. A folyadéknak langyosnak kell lennie, ne legyen túl forró, mert akkor elpusztul az élesztő. Egy kis tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a langyos vízben, majd hagyd 5-10 percig pihenni, hogy a felfutó élesztőhab megjelenjen.
Ha nincs friss élesztőd, használhatsz szárított élesztőt is. Ebben az esetben kövesd a csomagoláson található utasításokat.
A lisztet egy nagy tálba szitáld, add hozzá a sót, majd az élesztős keveréket. Keverd össze a tésztát, és az olívaolajjal dagaszd sima, rugalmas tésztává. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis vizet, hogy a tészta ne legyen túl száraz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.
Letakarva pihentesd a tésztát meleg helyen körülbelül 1 órán át, hogy megkettőződjön a térfogata.
A tésztát letakarva keleszd, hogy ne száradjon ki a teteje. Meleg helyen gyorsabban megkel.
Amíg a tészta kel, melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra (légkeveréses 180 °C). Egy serpenyőben, kevés olajon pirítsd meg a felkarikázott póréhagymát, amíg megpuhul és enyhén karamellizálódik. Hagyd kihűlni.
A póréhagymát ne pirítsd túl, mert megkeseredhet.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 egyenlő darabra. Minden darabból formázz hosszú hengereket, majd formázd őket pereccé.
A tésztát lisztezett felületen formázd, hogy ne ragadjon.
A pereceket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mielőtt beteszed a sütőbe, kend meg őket egy kis vízzel, és szórd meg szezámmaggal.
A vízzel való megkenés segít, hogy a szezámmag rátapadjon a perecre.
Süsd a pereceket 15-20 percig, amíg aranybarna színűek lesznek és illatosak.
Figyeld a pereceket sütés közben, mert könnyen megéghetnek.
Amikor kész, hagyd őket egy kicsit hűlni, majd tálald melegen. Tökéletes kísérője egy csésze friss teának.
A pereceket melegen a legfinomabbak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.