Fűszeres probiotikus kombucha poharakban, enyhén borostyán színű ital

Probiotikus Fűszeres kombucha

A kombucha eredete az ókori Kínáig nyúlik vissza, ahol gyógyító hatása miatt „halhatatlanság italaként” emlegették. A hagyományos fekete teás alaphoz hozzáadott fűszerek – fahéj, gyömbér, szegfűszeg – nemcsak az ízvilágot mélyítik el, hanem további egészségügyi előnyöket is nyújtanak. A gyömbér immunerősítő, a fahéj vércukorszint szabályozó, a szegfűszeg fertőtlenítő hatású. Technikai tipp: a fűszerek csak áztatásra kerüljenek a tea főzetébe – fermentálás közben ne maradjanak bent, mert túl intenzív ízt eredményezhetnek. Ez a fűszeres változat különösen jó választás őszi-téli időszakra, amikor egy melengető, mégis élénkítő italra vágyunk.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 15 perc
90 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 ml Fekete tea
50 g Cukor
1 db SCOBY (kombucha kultúra)
50 ml Kombucha starter (előző adagból)
1 db Fahéjrúd
3 db Szegfűszeg
10 g Gyömbér (friss, szeletelve)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Forralj fel 500 ml vizet, majd add hozzá a fekete teafiltert és a cukrot. Keverd el, amíg teljesen feloldódik. Ezután vedd le a tűzről, és hagyd langyosra hűlni.

    A tea ne legyen túl erős – 1 filter bőven elegendő ehhez a mennyiséghez.

    2

    Amikor a tea langyosra hűlt, add hozzá a fahéjrudat, a szegfűszeget és a gyömbérszeleteket. Hagyd állni 10 percig, majd szűrd le.

    Használj fémszűrőt, hogy a fűszerek ne kerüljenek bele a fermentáló edénybe.

    3

    Öntsd a fűszeres teát egy tiszta, üveg fermentáló edénybe. Add hozzá a kombucha startert (előző adagból), majd óvatosan helyezd bele a SCOBY-t.

    Ügyelj arra, hogy az oldat ne legyen forró, különben károsíthatja a kultúrát.

    4

    Fedd le az edényt egy tiszta textillel vagy kávéfilterrel, rögzítsd gumival, és tedd szobahőmérsékleten, árnyékos helyre 5–7 napra.

    Ne mozgasd erjesztés közben – így biztosítható a zavartalan fermentáció.

    5

    A fermentáció végén szűrd le a kész kombuchát, és töltsd üvegekbe. Hűtve fogyaszd, vagy másodlagosan is erjesztheted tovább.

    A másodlagos fermentációhoz adhatsz kevés gyümölcslevet vagy extra fűszert a palackba – figyelj a túlnyomásra!