Probiotikus kamillás kombucha poharakban, aranysárga ital

Probiotikus Kamillás kombucha

A kamilla, melyet már az ókori Egyiptomban is használtak gyógyító célokra, és a kombucha, mely a Távol-Keletről származik, együttesen egy lenyűgözően frissítő és nyugtató italt alkotnak. A kamilla nyugtató, gyulladáscsökkentő hatásaival ötvözve a kombucha természetes probiotikumait, tökéletesen egészséges alternatívát kínál a cukros üdítők helyett. Technikai tipp: ha túl sok kamillát használsz, kesernyés lehet az ital – pontosan tartsd be az áztatási időt. Ez a recept tökéletes választás stresszes napokon, vagy lefekvés előtt, amikor egy gyengéden pezsgő, mégis nyugtató italra van szükséged.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 15 perc
80 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 ml Kamillatea (friss főzet)
50 g Cukor
1 db SCOBY (kombucha kultúra)
50 ml Kombucha starter (előző adagból)
1 ek. Citromlé (friss)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Forralj fel 500 ml vizet, majd adj hozzá 2-3 evőkanál szárított kamillavirágot vagy 2 filtert. Áztasd 10 percig, majd szűrd le, és add hozzá a cukrot. Keverd, míg teljesen feloldódik.

    A kamillateát ne forrald túl – csak forró vízzel forrázd le, hogy megőrizze nyugtató hatóanyagait.

    2

    Hagyd a kamillás-cukros főzetet szobahőmérsékletűre hűlni. Ezután öntsd egy steril üvegbe, majd add hozzá a kombucha startert és óvatosan helyezd bele a SCOBY-t.

    Ne használd melegen az italt, mert a magas hő károsíthatja a SCOBY-t.

    3

    Fedd le az üveget tiszta textillel vagy kávéfilterrel, gumival rögzítve. Tedd sötét, meleg helyre 5–7 napra fermentálódni.

    A fermentáció során ne mozgasd az üveget – így egyenletesen dolgozik a kultúra.

    4

    A fermentáció végén vedd ki a SCOBY-t, és szűrd le az italt. Add hozzá a friss citromlevet, és öntsd üvegekbe.

    A citrom frissítő savasságot és még jobb ízhatást ad az italnak – ne hagyd ki!

    5

    Tedd hűtőbe, és tálalás előtt hűtsd legalább 2 órát. Töltsd poharakba, és tálald hűsítő probiotikus italként. Ne használj semmilyen virágszirmot vagy dekorációt!

    A hűtött kombucha még intenzívebb, gyengéden pezsgő élményt nyújt – ideális nyári napokra.