Probiotikus víz kefir átlátszó üvegben, frissítő szénsavas ital tálalva

Probiotikus Víz kefir

A víz kefir eredete a mexikói Opuntia kaktuszok környezetében keresendő, ahol a természetes fermentáció során alakultak ki az első víz kefir kultúrák. A 19. század végén vált ismertté Európában, mint egy természetes, enyhén szénsavas, probiotikus ital. Technikai tipp: a megfelelő erjedési idő és a friss cukorforrás biztosítja a legjobb ízt és szénsavasságot. Ahogy a kefirgombák a cukrot lebontják, finom pezsgő érzésű, könnyed ital születik. Képzeld el, ahogy egy forró nyári napon egy jéghideg, enyhén gyümölcsös, buborékos víz kefirt kortyolgatsz – természetes felfrissülés, amely élénkíti az egész testedet. A víz kefir tökéletes választás azok számára, akik egészséges, cukormentes vagy alkoholmentes alternatívát keresnek az üdítőitalok helyett.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 15 perc
200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1000 ml Tisztított víz
30 g Víz kefir gombák
50 g Nádcukor
1 db Citromkarika
3 db Aszalt gyümölcs (pl. mazsola)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Sterilizálj minden eszközt, például az üveget, kanalat és szűrőt, forró vízzel, hogy a víz kefir kultúrák tisztán fejlődjenek.

    Ne használj klóros vizet, mert az károsítja a kefirgombákat! Mindig tisztított vizet használj.

    2

    Oldd fel a nádcukrot 2 dl langyos vízben, majd öntsd egy nagyobb üvegbe, és töltsd fel a maradék tisztított vízzel.

    Ne használj forró vizet, mert megölheti az élő kultúrákat!

    3

    Add hozzá a víz kefir gombákat, a citromkarikát és az aszalt gyümölcsöket az üvegbe. Óvatosan keverd át fakanállal.

    Mindig fakanalat használj, kerüld a fémmel való érintkezést a gombák épsége érdekében!

    4

    Fedd le az üveg száját egy légáteresztő ruhával vagy papírtörlővel, és rögzítsd gumiszalaggal. Hagyd szobahőmérsékleten érni 24-48 óráig.

    Minél tovább erjed, annál szénsavasabb és savanykásabb lesz az ital.

    5

    Az erjedési idő elteltével szűrd le a folyadékot egy műanyag szűrőn keresztül. A víz kefir gombákat tárold új adag készítéséhez friss cukros vízben.

    Ne hagyd a kefirgombákat sokáig szárazon, mindig nedves környezetben tárold őket!

    6

    Az elkészült víz kefirt öntsd üvegekbe, zárd le, és tedd hűtőbe. Így lassan tovább szénsavasodik és frissítő marad.

    Ízesítheted második fermentációban gyümölcsökkel vagy fűszerekkel!

    7

    Fogyasztás előtt rázd fel óvatosan az üveget, hogy a természetesen keletkező üledék egyenletesen eloszoljon az italban.

    Mindig óvatosan nyisd ki, mert az ital erősen szénsavas lehet!