Zöld tea-fokhagymås kombucha ital åtlåtszó pohårban, halvåny sårgås színƱ fermentålt tea

Probiotikus Zöld tea-fokhagyma kombucha

A kombucha eredete KĂ­nĂĄba nyĂșlik vissza, ahol mĂĄr i.e. 200-ban is fogyasztottĂĄk „halhatatlansĂĄg teĂĄja” nĂ©ven. A zöld tea Ă©s fokhagyma kombinĂĄciĂłja nem csak kĂŒlönleges Ă­zt, hanem jĂłtĂ©kony hatĂĄsokat is eredmĂ©nyez. A fokhagyma antibakteriĂĄlis tulajdonsĂĄgai Ă©s a zöld tea antioxidĂĄnsai erƑsĂ­tik egymĂĄs hatĂĄsĂĄt, miközben a fermentĂĄlt ital Ă©lƑ kultĂșrĂĄi tĂĄmogatjĂĄk a bĂ©lrendszert. Technikai tipp: mindig steril ĂŒvegben dolgozz, mert a kombucha Ă©rzĂ©keny a szennyezƑdĂ©sekre. Ahogy a tea erjed, a konyhĂĄt enyhe Ă©lesztƑs, fƱszeres illat tölti be – a fokhagyma pedig visszafogottan jelenik meg, anĂ©lkĂŒl hogy elnyomnĂĄ az ital frissessĂ©gĂ©t. Ez az ital nemcsak kĂŒlönleges, de immunerƑsĂ­tƑ hatĂĄsĂĄrĂłl is ismert – ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs lehet egĂ©szsĂ©gtudatos hĂ©tköznapokra vagy mĂ©regtelenĂ­tƑ kĂșrĂĄkhoz is.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 15 perc
160 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 2 db Zöld tea (szĂĄlas vagy filteres)
⭕ 1 l Forró víz
⭕ 100 g Kristálycukor
⭕ 2 gerezd Fokhagyma (hĂĄmozott, fĂ©lbevĂĄgva)
⭕ 100 ml Kombucha starter tea (korábbi adagból)
⭕ 1 db Kombucha gomba (SCOBY)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Forralj fel 1 liter vizet, majd add hozzå a zöld tea filtereket vagy szålas teåt. Hagyjuk åzni kb. 10 percig, majd tåvolítsd el a filtereket/szålakat.

    A zöld tea ne ĂĄzzon tĂșl sokĂĄig, mert keserƱvĂ© vĂĄlhat – a 10 perc ideĂĄlis arany közĂ©pĂșt.

    2

    A mĂ©g meleg teĂĄba keverd bele a kristĂĄlycukrot, Ă©s keverd addig, mĂ­g teljesen fel nem oldĂłdik. EzutĂĄn hagyd teljesen kihƱlni szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱre.

    A cukor fontos tĂĄplĂĄlĂ©k a kombucha kultĂșrĂĄnak – ne csökkentsd az adagot, kĂŒlönben nem indul el a fermentĂĄciĂł.

    3

    A kihƱlt teĂĄt öntsd egy nagy befƑttes ĂŒvegbe. Add hozzĂĄ a fokhagymagerezdeket, a kombucha starter teĂĄt Ă©s helyezd bele a SCOBY-t.

    A fokhagymĂĄt ne reszeld vagy aprĂ­tsd – Ă­gy csak enyhĂ©n Ă­zesĂ­ti az italt, anĂ©lkĂŒl hogy elnyomnĂĄ a fermentĂĄlt tea aromĂĄjĂĄt.

    4

    Fedd le az ĂŒveget tiszta gĂ©zlappal vagy textillel, rögzĂ­tsd gumival, majd tedd ĂĄrnyĂ©kos, szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ helyre 7–10 napra erjedni.

    Ne tedd közvetlen napfĂ©nyre – a tĂșl gyors erjedĂ©s kellemetlen Ă­zeket eredmĂ©nyezhet.

    5

    Az erjedĂ©si idƑ letelte utĂĄn tĂĄvolĂ­tsd el a SCOBY-t Ă©s a fokhagymĂĄt. SzƱrd le az italt, majd töltsd ĂŒvegekbe Ă©s hƱtsd be fogyasztĂĄs elƑtt.

    MĂĄsodik fermentĂĄciĂłhoz hozzĂĄadhatsz citromhĂ©jat vagy gyömbĂ©rt – de csak ha variĂĄlni szeretnĂ©d a receptet!