Zöld tea-fokhagymás kombucha ital átlátszó pohárban, halvány sárgás színű fermentált tea

Probiotikus Zöld tea-fokhagyma kombucha

A kombucha eredete Kínába nyúlik vissza, ahol már i.e. 200-ban is fogyasztották „halhatatlanság teája” néven. A zöld tea és fokhagyma kombinációja nem csak különleges ízt, hanem jótékony hatásokat is eredményez. A fokhagyma antibakteriális tulajdonságai és a zöld tea antioxidánsai erősítik egymás hatását, miközben a fermentált ital élő kultúrái támogatják a bélrendszert. Technikai tipp: mindig steril üvegben dolgozz, mert a kombucha érzékeny a szennyeződésekre. Ahogy a tea erjed, a konyhát enyhe élesztős, fűszeres illat tölti be – a fokhagyma pedig visszafogottan jelenik meg, anélkül hogy elnyomná az ital frissességét. Ez az ital nemcsak különleges, de immunerősítő hatásáról is ismert – ideális választás lehet egészségtudatos hétköznapokra vagy méregtelenítő kúrákhoz is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 15 perc
160 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Zöld tea (szálas vagy filteres)
1 l Forró víz
100 g Kristálycukor
2 gerezd Fokhagyma (hámozott, félbevágva)
100 ml Kombucha starter tea (korábbi adagból)
1 db Kombucha gomba (SCOBY)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Forralj fel 1 liter vizet, majd add hozzá a zöld tea filtereket vagy szálas teát. Hagyjuk ázni kb. 10 percig, majd távolítsd el a filtereket/szálakat.

    A zöld tea ne ázzon túl sokáig, mert keserűvé válhat – a 10 perc ideális arany középút.

    2

    A még meleg teába keverd bele a kristálycukrot, és keverd addig, míg teljesen fel nem oldódik. Ezután hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékletűre.

    A cukor fontos táplálék a kombucha kultúrának – ne csökkentsd az adagot, különben nem indul el a fermentáció.

    3

    A kihűlt teát öntsd egy nagy befőttes üvegbe. Add hozzá a fokhagymagerezdeket, a kombucha starter teát és helyezd bele a SCOBY-t.

    A fokhagymát ne reszeld vagy aprítsd – így csak enyhén ízesíti az italt, anélkül hogy elnyomná a fermentált tea aromáját.

    4

    Fedd le az üveget tiszta gézlappal vagy textillel, rögzítsd gumival, majd tedd árnyékos, szobahőmérsékletű helyre 7–10 napra erjedni.

    Ne tedd közvetlen napfényre – a túl gyors erjedés kellemetlen ízeket eredményezhet.

    5

    Az erjedési idő letelte után távolítsd el a SCOBY-t és a fokhagymát. Szűrd le az italt, majd töltsd üvegekbe és hűtsd be fogyasztás előtt.

    Második fermentációhoz hozzáadhatsz citromhéjat vagy gyömbért – de csak ha variálni szeretnéd a receptet!