Szitáld a lisztet egy nagy tálba, add hozzá a száraz élesztőt, cukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket. Jól keverd össze a száraz alapanyagokat.
A liszt szitálásával a tészta könnyebb és levegősebb lesz.
Add hozzá a meleg tejet, az olvasztott vajat, a tojást és a puncsaromát. Ha szeretnél rózsaszínes tónust, keverj hozzá egy csipet ételszínezéket is. Gyúrd egynemű, rugalmas tésztává.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától.
Fedd le a tésztát, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órán át, míg megduplázódik.
A kelesztéshez a legjobb a 25-30°C közötti hőmérséklet.
Dolgozd bele az étcsokoládé darabokat a megkelt tésztába. Ügyelj arra, hogy a darabkák egyenletesen eloszoljanak.
A csokoládé darabokat előtte hűtsd le, hogy ne olvadjanak meg a tésztában.
Formázd meg a klasszikus stollen alakot: nyújtsd oválisra a tésztát, majd hajtsd vissza egyik felét a másikra úgy, hogy kissé fedje azt.
A formázásnál figyelj arra, hogy ne nyomkodd ki a tésztából a levegőt.
Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd még 30 percet pihenni. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).
Ez a pihentetés segít, hogy a stollen még könnyebb és levegősebb legyen.
Süsd 35–40 percig, amíg a tészta aranybarna lesz. Ha a teteje túlságosan pirulna, takard le sütőpapírral. Teljesen hűtsd ki sütés után.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj oda, és ha szükséges, csökkentsd a hőmérsékletet.
Szórd meg porcukorral a kihűlt stollent. Tipp: másnapra a puncsaroma és a csokoládé íze még intenzívebb lesz!
A porcukrot vastagon szórd rá, hogy teljesen befedje a stollent.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.