Puto fahéjjal, puha, gőzölt rizssütemény muffin formában, tetején fahéjszórással

Puto fahéjjal

A Puto a Fülöp-szigetek egyik legkedveltebb tradicionális desszertje, amelyet gyakran gőzölve készítenek rizslisztből. Eredetileg kókusztejjel és enyhén sós ízvilággal kínálták, de az édes változatok is rendkívül népszerűek, különösen ünnepek idején vagy vendégváróként. A fahéjjal gazdagított verzió modern csavar a hagyományos recepten, amely a nyugati édességek ízvilágát ötvözi az ázsiai textúrával. Technikai tipp: a sütőpor gőzben is jól dolgozik, ezért mindig friss hozzávalókat használj, hogy a puto könnyű és levegős legyen. Tökéletes választás uzsonnára, reggelire vagy egy különleges desszertként. Ha tovább szeretnéd gazdagítani, készítheted csokidarabokkal vagy kókuszreszelékkel is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 33 perc
1350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Rizsliszt
150 g Cukor
1 ek. Sütőpor
1 db Tojás
300 ml Tej
2 ek. Olvasztott vaj
1 tk. Fahéj
0.25 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a rizslisztet, cukrot, sütőport, fahéjat és sót. Keverd alaposan, hogy a száraz hozzávalók jól eloszoljanak.

    Szitáld át a lisztet és sütőport, hogy a gőzölés alatt egyenletesen emelkedjen meg a tészta.

    2

    Egy másik tálban verd fel a tojást, majd keverd hozzá a tejet és az olvasztott vajat. Lassan öntsd a száraz keverékhez, és keverd simára.

    Ne keverd túl, csak addig, míg egynemű tésztát nem kapsz – így elkerülöd a gumis állagot.

    3

    Öntsd a masszát kisebb szilikon vagy fém muffin formákba úgy, hogy kb. 3/4-ig legyenek megtöltve. Helyezd őket egy gőzölőedénybe.

    Használj sütőpapírt vagy olajspray-t a forma kikenéséhez, hogy könnyen kijöjjenek a putók.

    4

    Forró, fedett gőzölőben, közepes lángon gőzöld kb. 15-18 percig, amíg a közepükbe szúrt fogpiszkáló tisztán kijön.

    Tekerj konyharuhát a fedő alá, hogy a kondenzvíz ne csöpögjön vissza a tésztára.

    5

    Hagyd pár percet hűlni, majd óvatosan vedd ki a formákból és szórd meg egy kevés extra fahéjjal tálalás előtt.

    Langyosan a legfinomabb, de hidegen is puha marad, akár másnapra is eltartható.