Queijada de abóbora (tökös) sütemény, fahéjjal és cukorral díszítve

Queijada de abóbora (tökös)

A Queijada de abóbora egy tradicionális portugál desszert, amelyet édes tök és fűszerek, mint a fahéj és vanília ízesítenek. Az étel a portugál konyha egyik kedvenc édessége, és évszázadok óta népszerű a vidéki területeken. A tök és a fahéj párosítása igazán különleges ízélményt nyújt, és a sütés után a sütemény egy gazdag, puha textúrát kap, amely tökéletes kiegészítője a családi összejöveteleknek.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
400 g Tökpüré
150 g Cukor
250 ml Tej
2 db Tojás
150 g Búzaliszt
1 tk. Sütőpor
0.5 tk. Fahéj
1 csipet
50 g Olvasztott vaj
1 cs. Vaníliás cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (légkeveréses funkciónál 160°C). Kivajazzuk és lisztezzük a tortaformát.

    A tortaforma alját sütőpapírral is kibélelhetjük, hogy könnyebben kivegyük a kész süteményt.

    2

    A tojásokat egy tálban felverjük a cukorral, amíg sima és habos nem lesz.

    Fontos, hogy a tojásokat jól felverjük, így a sütemény könnyedebb lesz.

    3

    Hozzáadjuk a tökpürét, a tejjel, vaníliás cukorral, sóval és fahéjjal, majd jól elkeverjük.

    A fahéj remekül kiegészíti a tök ízét, de ha nem szeretnéd, elhagyhatod.

    4

    A lisztet összekeverjük a sütőporral, és fokozatosan hozzáadjuk a többi összetevőhöz, folyamatos keverés mellett.

    A lisztet és a sütőport mindig szitáljuk át, hogy a tészta könnyedebb legyen.

    5

    Végül hozzáadjuk az olvasztott vajat, és az egészet alaposan összekeverjük.

    Az olvasztott vaj gazdag textúrát ad a tésztának, így finomabb lesz a végeredmény.

    6

    A tésztát öntjük a formába, és 30-35 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz, és egy tűvel átszúrva tisztán kijön.

    A sütemény akkor van kész, ha a teteje enyhén rugalmas, és nem ragad a tűre.

    7

    Miután kivettük a sütőből, hagyjuk hűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.

    A sütemény hűlés után még finomabb lesz, amikor az ízek összeérnek.