Quesadilla garnélával töltve, olvadt sajttal, lime-gerezdekkel tálalva

Quesadilla garnélával

A quesadilla Mexikó egyik legismertebb utcai étele, mely a tortilla és az olvadt sajt házasságára épül. Eredetileg kukoricalepényből készült, de a világ más részein leggyakrabban búzalisztes változatát használják. A quesadilla szó a spanyol queso (sajt) szóból ered, és bár a töltelékek az idők során sokat változtak, a sajt mindig alapmaradt. A garnélás változat frissességet és tengeri karaktert hoz ebbe a klasszikus ételbe. A garnéla gyorsan elkészül és kiválóan illik a lime citrusos ízéhez, valamint a fűszeres paprikához. A ropogós tortilla, az olvadt sajt, és az ízekben gazdag töltelék igazi gasztronómiai élményt nyújt. Ez az étel ideális választás gyors ebédre vagy vacsorára, de vendégváró fogásként is tökéletes. Tipp: ha marad belőle, hidegen is finom, vagy akár újra felmelegíthető serpenyőben pár perc alatt, így a külseje újra ropogóssá válik.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
2600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Tortilla (búzalisztből)
300 g Garnélarák (tisztított, fagyasztott vagy friss)
200 g Reszelt sajt (cheddar vagy gouda)
1 db Paprika (piros)
1 db Vöröshagyma
2 db Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
1 db Lime
0.5 tk. Chilipehely
1 ek. Koriander (friss vagy szárított)
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A garnélát tisztítsd meg, ha szükséges, majd öblítsd le. A lime levét facsard ki, a héját reszeld le, és tedd félre. A hagymát, fokhagymát és paprikát vágd apróra.

    Ha fagyasztott garnélát használsz, előző este hűtőben olvaszd ki, majd töröld szárazra papírtörlővel.

    2

    Egy serpenyőben melegíts olajat, pirítsd meg a hagymát és fokhagymát, majd add hozzá a paprikát és a garnélát. Sózd, borsozd, szórd meg chilipehellyel és korianderrel. Pirítsd 5–6 percig, amíg a garnéla átsül.

    A garnéla akkor van kész, amikor rózsaszínű és opálos – ne süsd túl, mert gumis állagú lesz.

    3

    Vedd le a tűzről, és keverd bele a lime levét és héját. Ez frissíti a fűszeres tölteléket. Hagyd langyosra hűlni, mielőtt a tortillába töltenéd.

    A lime citrusa ellensúlyozza a csípős ízt és kiemeli a garnéla természetes édességét.

    4

    Melegíts fel egy serpenyőt szárazon. Egy tortilla felére kanalazz a töltelékből, szórd meg sajttal, majd hajtsd félbe. Süsd oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz.

    Sütés közben nyomd le spatulával a quesadillát, hogy jól összesüljön és a sajt egyenletesen olvadjon.

    5

    Ismételd meg a maradék tortillákkal. A kész quesadillákat vágd háromszögekre és tálald melegen.

    Tartsd a megsült quesadillákat melegen egy melegítőtálban vagy alufólia alatt, míg a többi is elkészül.

    6

    Tálaláskor kínáld friss lime-gerezdekkel, tejföllel vagy guacamoléval, hogy még gazdagabb ízélményt kapj.

    Frissen vágott korianderrel vagy csipet chilivel is megszórhatod a tetejét a látvány és íz fokozásához.