Quesadilla tonhallal ropogósra sütve, olvadt sajttal tálalva

Quesadilla tonhallal

A quesadilla gyökerei a mexikói konyhában keresendők, ahol már a 16. században is kedvelt ételnek számított. Eredetileg sajttal töltött, kukoricalapokból készült gyorsétel volt, amelyet meleg vaslapokon sütöttek ropogósra. Az évek során a világ különböző részein rengeteg változata alakult ki. A tonhalas quesadilla egy modern, nemzetközi változat, amely ötvözi a hagyományos mexikói technikát a mediterrán ízvilággal. Technikai tanács: mindig szűrd le jól a tonhalkonzervet, különben a tortilla elázik és szétesik sütés közben. Képzeld el, ahogy a sajtos, tonhalas töltelék olvadásnak indul a forró serpenyőben, és a tortilla ropogós aranybarnára pirul – pillanatok alatt készen van. Ez az étel tökéletes választás egy sietős hétköznapi vacsorához, vagy akár vendégeknek is, mivel gyors, egyszerű és mégis különleges ízvilágot képvisel. Ha szeretnéd feldobni, próbáld ki néhány csepp lime-lével vagy friss korianderrel tálalni – így még frissebb hatású lesz.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
4 db Tortilla lap
150 g Konzerv tonhal (olajban)
200 g Reszelt trappista sajt
1 db Lilahagyma
1 db Paradicsom
1 ek. Olívaolaj
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdésként készítsd elő az összes hozzávalót. A lilahagymát hámozd meg, majd vágd vékony szeletekre. A paradicsomot mosd meg és apró kockákra vágd. A konzerv tonhalat szűrd le, hogy ne legyen túl olajos.

    Ha papírtörlőre öntöd a tonhalat leszűrés után, az felszívja a maradék olajat – így nem áztatja el a tortillát.

    2

    Egy nagy serpenyőt melegíts fel közepes lángon. Adj hozzá 1 evőkanál olívaolajat, majd pirítsd meg benne a lilahagymát 2-3 perc alatt, amíg üveges lesz.

    Ne pirítsd túl a hagymát, mert keserű lehet – csak addig süsd, míg enyhén megpuhul és illatos lesz.

    3

    A serpenyőt húzd le a tűzről, majd keverd hozzá a lecsepegtetett tonhalat, az apróra vágott paradicsomot, és sózd, borsozd ízlés szerint. Ezt a keveréket töltsük majd a quesadillába.

    A tölteléket érdemes megkóstolni, mielőtt a tortillába kerül – így még ízesítheted, ha szükséges.

    4

    Tegyél egy tortilla lapot egy tiszta munkafelületre. Szórd meg az egyik felét reszelt sajttal, kanalazz rá a tonhalas keverékből, majd fedd be újra sajttal. Hajtsd félbe a tortilla lapot.

    A sajt mindkét oldalra kerüljön – ez segít összeragasztani a tortillát sütés közben.

    5

    Helyezd a megtöltött tortilla lapot egy forró, száraz serpenyőbe. Süsd oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz, a sajt pedig megolvad.

    Használj spatulát a forgatáshoz, és enyhén nyomd le a tortilla tetejét sütés közben, hogy egyenletesen piruljon.

    6

    Vágd háromszögekre a kész quesadillát, és tálald frissen, melegen, akár magában, akár tejföllel vagy salsa szósszal.

    A vágáshoz használj pizzavágót vagy éles kést, hogy ne szakadjon szét a tortilla.