A ragacsos rizst alaposan mosd át hideg vízben, amíg a lefolyó víz tiszta nem lesz. Ez eltávolítja a felesleges keményítőt és segít az egyenletes főzésben.
Ne spórolj az öblítéssel! Minél tisztább a víz, annál jobb lesz a rizs állaga.
Áztasd be a rizst legalább 4-6 órára (vagy egy éjszakára), hogy megpuhuljon és egyenletesen főjön meg.
Az áztatás időtartama befolyásolja a végeredményt. A hosszabb áztatás puhább rizst eredményez.
Egy párolókosárba vagy gőzölőbe helyezd a beáztatott és lecsepegtetett rizst egy tiszta muszlinkendőre vagy párolópapírra.
A kendő vagy papír megakadályozza, hogy a rizs átesse a gőzölőkosár résein.
Forralj vizet egy lábosban, majd helyezd rá a gőzölőkosarat. Gőzöld a rizst közepes lángon 25-30 percig, amíg teljesen megpuhul.
Ellenőrizd időnként a vízszintet, és szükség esetén pótold. A rizs akkor jó, ha áttetsző és könnyen összetapad.
Amikor a rizs elkészült, óvatosan keverd át egy spatulával, és adj hozzá egy csipet sót az ízesítéshez.
A só kiemeli a rizs természetes ízét.
Tálalás előtt hagyd 5 percig pihenni, majd fogyaszd önállóan vagy kiegészítőként ázsiai ételek mellé.
A pihentetés alatt a rizs még jobban összeérik és könnyebben formázható.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.