Revani bergamottal, aranybarna süteményszeletek citrusos sziruppal tálalva

Revani bergamottal

A revani eredete az Oszmán Birodalom ünnepi asztalaihoz vezethető vissza, ahol a szirupos édességek különleges helyet foglaltak el. A bergamottal készült változat egy modern, illatos csavarja ennek a tradicionális süteménynek. A citrusos jegyek felfrissítik a klasszikus receptet, míg a joghurt és búzadara kombinációja megőrzi az eredeti szaftos textúrát. A technikai titok: a bergamott héját közvetlenül a keverés előtt reszeld, így az illóolajok frissen kerülnek a tésztába. Ez a sütemény ideális választás tavaszi vendéglátáshoz, különleges alkalmakra vagy egy finom vasárnapi desszertként. A frissen sült revani illata a bergamottal együtt azonnal ünnepi hangulatot teremt a konyhában.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
2350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Búzadara
100 g Liszt
200 g Joghurt
150 g Cukor
3 db Tojás
100 ml Napraforgóolaj
1 cs. Sütőpor
1 db Bergamott reszelt héja
2 ek. Bergamottlé
300 ml Víz (sziruphoz)
200 g Cukor (sziruphoz)
2 ek. Bergamottlé (sziruphoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd el a szirupot: keverd össze a vizet a cukorral és a bergamottlével, forrald fel, majd alacsony lángon főzd 10 percig. Tedd félre, és hagyd kihűlni.

    Csak teljesen kihűlt szirupot önts a forró tésztára, különben túlfolyik vagy nem szívódik fel jól.

    2

    Verd fel a tojásokat a cukorral legalább 5 percig, amíg habos és világos állagot kapsz.

    Szobahőmérsékletű tojással könnyebben habosítható a keverék.

    3

    Add hozzá a joghurtot, az olajat, a bergamott levét és a reszelt héját, majd keverd el alaposan.

    Csak a héj sárga részét reszeld, a fehér réteg keserű!

    4

    Egy külön tálban keverd össze a búzadarát, a lisztet és a sütőport. Adagold apránként a nedves hozzávalókhoz, majd keverd simára.

    Spatulával dolgozz, így nem törik meg a tojásos hab.

    5

    Öntsd a tésztát egy kivajazott, lisztezett tepsibe (kb. 20x30 cm), és hagyd pihenni 10 percig sütés előtt.

    A pihentetés alatt a gríz megduzzad, így egyenletesebben sül majd a sütemény.

    6

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 30–35 percig, amíg a teteje aranybarna lesz. Fogpiszkálóval ellenőrizd, hogy átsült-e.

    Ne nyisd ki a sütő ajtaját az első 25 percben, mert a tészta összeeshet!

    7

    A megsült tésztát vágd be forrón, majd öntsd rá egyenletesen a kihűlt szirupot. Hagyd állni legalább 1 órán át.

    Kanalazd a szirupot több részletben, így biztosan minden szelet elég nedvességet kap.

    8

    Tálaláskor díszítheted friss reszelt bergamotthéjjal, ízlés szerint.

    A friss bergamotthéj illatosabb és intenzívebb ízt ad – közvetlenül tálalás előtt szórd rá.