A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A tésztát legalább 8-10 percig gyúrjuk.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát meleg helyen kelesszük, pl. radiátor közelében vagy langyos sütőben.
Közben elkészítjük a tölteléket: a ricottát egy tálban összekeverjük a mézzel, a vaníliával, és a reszelt citromhéjjal. A diót durvára vágjuk, majd hozzákeverjük.
A töltelékbe tehetünk mazsolát vagy kandírozott narancshéjat is.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
A tésztát ne nyújtsuk túl vékonyra, mert akkor sütés közben kiszáradhat.
A ricottás tölteléket egyenletesen elosztjuk a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.
A tölteléket ne tegyük túl sokat, mert akkor a calzone szétnyílhat.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A széleket alaposan nyomkodjuk össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojás helyett tejjel is lekenhetjük.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő sütőfüggő, figyeljük, hogy a calzone ne égjen meg.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd mézzel megcsorgatva tálaljuk.
A méz helyett porcukorral is megszórhatjuk.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.