Frissen sült Ricottás-Mézes Calzone

Ricottás-mézes calzone

A calzone hagyományosan sós töltelékkel készül, de az édes változatok is egyre népszerűbbek. A ricotta és a méz kombinációja az olasz konyha egyik klasszikus párosítása, amelyet gyakran használnak desszertekben. Ez a recept egy tökéletes példa arra, hogyan lehet a hagyományos calzonét édességgé varázsolni, amely könnyű, krémes és mennyei ízvilágot kínál. Tökéletes desszertként vagy akár egy különleges reggeli fogásként is megállja a helyét.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
10 g
30 ml Olívaolaj
250 g Ricotta
50 g Méz
1 tk. Vanília kivonat
1 tk. Reszelt citromhéj
50 g Dió
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.

    A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát.

    2

    Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.

    A víz ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt.

    3

    A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.

    A tésztát legalább 8-10 percig gyúrjuk.

    4

    Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát meleg helyen kelesszük, pl. radiátor közelében vagy langyos sütőben.

    5

    Közben elkészítjük a tölteléket: a ricottát egy tálban összekeverjük a mézzel, a vaníliával, és a reszelt citromhéjjal. A diót durvára vágjuk, majd hozzákeverjük.

    A töltelékbe tehetünk mazsolát vagy kandírozott narancshéjat is.

    6

    A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.

    A tésztát ne nyújtsuk túl vékonyra, mert akkor sütés közben kiszáradhat.

    7

    A ricottás tölteléket egyenletesen elosztjuk a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.

    A tölteléket ne tegyük túl sokat, mert akkor a calzone szétnyílhat.

    8

    A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

    A széleket alaposan nyomkodjuk össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    9

    A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.

    A tojás helyett tejjel is lekenhetjük.

    10

    Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

    A sütési idő sütőfüggő, figyeljük, hogy a calzone ne égjen meg.

    11

    A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd mézzel megcsorgatva tálaljuk.

    A méz helyett porcukorral is megszórhatjuk.