Krémes risengrød vaníliás cukorral megszórva tálalva

Risengrød vaníliás cukorral

A risengrød Dániában évszázadok óta a családi asztalok része, különösen télen, amikor melegítő, tápláló ételekre vágyik az ember. A vaníliás cukor hozzáadása egy modern csavar a klasszikus receptben, amely még különlegesebb aromát és édeskés illatot kölcsönöz ennek az egyszerű ételnek. A dán kultúrában a risengrød nemcsak egy desszert, hanem hagyomány is: karácsony előtt gyakran készítik és a nissének (karácsonyi manónak) is tálalják, hogy szerencsét hozzon a házra. Technikai tipp: használj valódi vaníliás cukrot vagy házilag készített keveréket, hogy még intenzívebb ízt kapj. Ez a változat ideális reggelire vagy könnyű vacsorának is. A tálalásnál ügyelj rá, hogy a krémes állag jól érvényesüljön, és a tetején egyenletesen szórd el a vaníliás cukrot – így nemcsak finom, hanem esztétikus is lesz az étel.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 50 perc
1650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
180 g Kerek szemű rizs
500 ml Víz
1 l Teljes tej
1 tk.
2 ek. Vaníliás cukor
20 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Forrald fel a vizet egy nagy lábasban, majd add hozzá a rizst. Főzd 5 percig közepes lángon, hogy a rizs elkezdjen megpuhulni.

    A rizst időnként keverd meg, nehogy az aljára tapadjon.

    2

    Add hozzá a tejet, keverd el, és forrald fel újra. Ezután vedd le a hőt, és főzd kis lángon 35-40 percig, gyakran kevergetve, amíg a rizs teljesen megpuhul és a kása besűrűsödik.

    Minél gyakrabban kevered, annál krémesebb lesz a végeredmény.

    3

    A főzés végén add hozzá a sót és a vajat, majd keverd össze, hogy krémes állagú legyen.

    A vajat a főzés végén add hozzá, hogy ne veszítse el az ízét.

    4

    Tálald melegen, a tetejét szórd meg vaníliás cukorral ízlés szerint.

    A vaníliás cukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy megolvadjon és illatos legyen.