Rizottó csirkével, parmezánnal és friss petrezselyemmel tálalva

Rizottó csirkével

A rizottó Olaszország egyik legismertebb étele, amely az északi területek, különösen Lombardia és Piemonte régióinak hagyományos étkezési alapja. A rizottó egy krémes, gazdag étel, amelyet lassan főznek, hogy a rizs minden ízt magába szívjon. A csirkével készült verzió az egyik legnépszerűbb változat, amely egyszerűen elkészíthető, mégis rendkívül ízletes és tápláló. Az étel a friss parmezánnal és a finom petrezselyemmel tálalva valóban igazi olasz étkezési élményt kínál.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
550 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Csirkehús (például csirkemell)
250 g Rizs (arborio)
2 ek. Vaj
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 l Csirkehúsleves alaplé
100 ml Fehérbor
50 g Parmezán sajt
1 ág Friss petrezselyem
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkemellet vágd fel kisebb kockákra, és sózd, borsozd meg.

    A csirkemellet apróbb darabokra vágva gyorsabban megpuhul és könnyebben átsül.

    2

    A hagymát és fokhagymát apróra vágd, majd egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat és pirítsd meg a hagymát, amíg üveges lesz.

    Ne hagyd túl pirulni a fokhagymát, mert könnyen keserűvé válik.

    3

    Add hozzá a csirkét, és pirítsd meg, amíg minden oldalon aranybarnára sül.

    Fontos, hogy ne zsúfold túl a serpenyőt, különben a csirke párolódni fog, nem pedig pirulni.

    4

    Add hozzá a rizst, és keverd át, hogy minden szem rizs egyenletesen bevonódjon a zsiradékkal.

    A rizst egy-két percig pirítsd, hogy kiengedje a kemikáliákat, és jobban magába szívja a folyadékokat.

    5

    Öntsd hozzá a fehérbort, és hagyd, hogy az alkohol elpárologjon.

    Használj száraz fehérbort, hogy az ízek frissek maradjanak.

    6

    Lassan adagolj hozzá a csirkehúsleves alapléből, és folyamatosan kevergetve, várd meg, hogy a rizs minden egyes adag levest felszívjon.

    Ne rohanj! A rizs főzése egy lassú folyamat, így a türelem kulcsfontosságú a tökéletes rizottóhoz.

    7

    Amikor a rizs megpuhul, add hozzá a reszelt parmezán sajtot és a finomra vágott friss petrezselymet. Keverd össze, és tálald melegen.

    A parmezán extra krémességet és ízt ad a rizottónak, így fontos, hogy frissen reszelt parmezánt használj.