Roghni naan aranybarna szezámmaggal megszórva, olívaolajjal tálalva

Roghni naan olívaolajjal

A roghni naan a pakisztáni és észak-indiai konyha egyik legkedveltebb kenyérféléje, amelyet gyakran fogyasztanak különféle curryk, kebabok és fűszeres mártások mellé. Nevét a \'roghan\', vagyis zsír szóból kapta, utalva az eredetileg vajjal vagy ghível készült változatokra. A modern változatokban azonban az olívaolaj is egyre népszerűbb, ami könnyedebb, egészségtudatosabb alternatívát kínál. A jellegzetes aranybarna színét a tejjel való megkenés és a szezámmag adja, amely enyhén diós aromát is kölcsönöz a kenyérnek. A sütés után megkenésre használt olívaolaj nemcsak fényt ad, de kiemeli a tészta természetes ízét is. Technikai tanács: a tészta nyújtásakor ügyelj, hogy ne szakadjon – így egyenletesen fog sülni és szép formát kap. Ez a naan tökéletes kiegészítő minden keleti ihletésű fogáshoz, vagy akár egy egyszerű olívás mártogatóssal is kiváló uzsonna lehet.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 1 óra 32 perc
2000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Finomliszt
7 g Száraz élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
100 g Joghurtt
150 ml Tej
100 ml Víz
2 ek. Olívaolaj
1 ek. Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, sót, cukrot és élesztőt. Add hozzá a joghurtot, a langyos tejet, vizet és az olívaolajat, majd gyúrj belőle lágy, rugalmas tésztát.

    Használj langyos folyadékokat – ez segíti az élesztő aktiválódását.

    2

    Takarjuk le a tésztát, és meleg helyen kelesszük 1 órán át, míg duplájára nő.

    Ha hűvös a konyha, tedd a tálat a sütőbe, amit előzőleg 30°C-ra melegítettél fel, majd kapcsold ki.

    3

    Oszd a tésztát 4 egyenlő részre, és formálj belőlük ovális vagy kerek lepényeket. Nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra.

    Ne használj túl sok lisztet a nyújtáshoz, különben kiszárad a naan felülete sütés közben.

    4

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg vízzel hígított tejjel, szórd meg szezámmaggal és nyomj rá mintázatot ujjal vagy villa segítségével.

    A tejjel való megkenés szép fényt és aranybarna színt ad a felületnek.

    5

    Előmelegített sütőben 220°C-on süsd 10-12 percig, míg aranybarnára sül. Sütés után kend meg kevés olívaolajjal.

    Frissen az igazi – ha újramelegíted, spricceld meg vízzel és röviden süsd újra.