Rozmaringos burgonyakrémleves tálalva

Rozmaringos burgonyakrémleves

A burgonyakrémleves sokak számára ismerős és otthonos fogás, de ha egy csipet friss rozmaringgal ízesítjük, új szintre emelhetjük az élményt. A rozmaring jellegzetes, kissé fenyős aromája remekül illik a burgonya semlegesebb ízéhez, és már kis mennyiségben is intenzív karaktert ad az ételnek. Ez a leves különösen jól illik a hideg őszi-téli napokhoz, amikor melengető, tartalmas és illatos ételekre vágyunk. A burgonya természetesen sűrít, a tejszín selymessé teszi, a vajon pirított hagyma pedig mélységet ad az ízeknek. A frissen vágott rozmaringot mindig a főzés elején adjuk hozzá, így ki tudja fejteni aromáit a levesben. Ahogy a rozmaring illata keveredik a burgonya selymes gőzével, a konyhát beborítja az otthonos melegség érzése. Tökéletes választás egy nyugodt, pihentető vacsorához – és még a kezdők is könnyedén elkészíthetik.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
30 g Vaj
1 db Vöröshagyma
1 gerezd Fokhagyma
500 g Burgonya
900 ml Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
1 tk. Friss rozmaring
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg és vágd kockákra. A hagymát és fokhagymát aprítsd fel. A rozmaringot finomra vágd. Tipp: a rozmaringból csak a leveleket használd, a fás szárat dobd ki.

    A burgonya típusát érdemes a krémleveshez választani. A lisztesebb burgonyák jobban sűrítik a levest.

    2

    Egy nagy lábasban olvaszd meg a vajat, majd párold meg benne a hagymát 3-4 percig, amíg üveges lesz. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1 percig.

    A vajat helyettesítheted olívaolajjal, ha szeretnéd a levest vegánná tenni.

    3

    Tedd hozzá a felkockázott burgonyát, és szórd meg a felaprított rozmaringgal. Keverd át, és pirítsd pár percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A rozmaringot ne pirítsd túl sokáig, mert megéghet és keserűvé válhat.

    4

    Öntsd fel az alaplével, forrald fel, majd főzd kb. 20 percig, amíg a burgonya teljesen megpuhul.

    Ha nincs alapleved, használhatsz zöldségleveskockát is, de figyelj, hogy ne legyen túl sós.

    5

    Turmixold simára botmixerrel. Ha igazán selymes állagot szeretnél, szűrd át finom szűrőn is.

    A turmixolásnál figyelj, hogy ne fröccsenjen ki a forró leves. Érdemes a lábast részben lefedni.

    6

    Keverd hozzá a tejszínt, majd ízesítsd sóval és borssal. Alacsony lángon főzd még 2-3 percig. Ne forrald túl, hogy a tejszín ne csapódjon ki.

    A tejszín helyett használhatsz növényi tejszínt vagy kókusztejet is, ha vegán alternatívát keresel.

    7

    Tálald forrón, tetején kevés tejszínnel vagy aprított rozmaringgal díszítve. Pirított kenyérszelettel is kínálhatod.

    A leves tetejére szórhatsz egy kevés pirított baconkockát is, ami sós ízt ad a levesnek.