Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütő előmelegítése kulcsfontosságú a leveles tészták megfelelő sütéséhez.
Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, a teljes kiőrlésű lisztet és a tápiókalisztet.
Ha nincs tápiókaliszt, helyettesítheted kukoricakeményítővel.
Add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat, amíg morzsás állagot nem kapsz.
A vaj legyen jéghideg, hogy ne olvadjon meg a morzsolás során. Ha túl meleg van, tedd be a tálat a hűtőbe pár percre.
Egy másik edényben keverd össze a langyos tejet, a mézet, az élesztőt és a tojást, majd hagyd állni 5 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.
A tej ne legyen túl forró, mert elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem habosodik fel 5 perc alatt, akkor valószínűleg nem jó az élesztő.
Keverd össze a száraz és a nedves hozzávalókat, és gyúrd össze, amíg egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapsz.
Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a croissant. Csak addig gyúrd, amíg összeáll.
A tésztát nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra, majd vágd egyenlő méretű háromszögekre.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le.
Tekerd fel a háromszögeket croissant formára, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire.
A croissantokat lazán tekerd fel, hogy legyen helyük kelni.
Hagyd a croissantokat kelni 20 percig, hogy még puhábbak legyenek sütés után.
A keléshez ideális hely a meleg sütő (kb. 30-40°C) vagy egy radiátor közelében. Takard le őket egy konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
Kend meg a tetejüket tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
A tojás helyett használhatsz egy kis tejet vagy olívaolajat is a tetejére. Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőtől függően változhat.
Ha kihűltek, már tálalhatod is őket. Kiváló választás reggelire vagy uzsonnára!
A rozs croissantot kínálhatod vajjal, lekvárral vagy akár sós feltétekkel is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.