Rozs croissant tálalva

Rozs croissant

A croissant a francia pékségek egyik legismertebb süteménye, amelyet számtalan variációban elkészíthetünk. A rozs croissant egy egészségesebb alternatíva, amely a rozslisztnek köszönhetően karakteresebb, mélyebb ízvilágot kínál, miközben megőrzi a klasszikus croissant könnyed és réteges textúráját. A teljes kiőrlésű liszt és a tápiókaliszt segít abban, hogy a tészta puha és omlós maradjon. Kiváló választás azok számára, akik szeretik az egészségesebb péksüteményeket, de nem akarnak kompromisszumot kötni az íz terén. Ha szeretnél egy táplálóbb alternatívát a klasszikus croissanthoz, ezt a receptet érdemes kipróbálnod!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Rozsliszt
150 g Teljes kiőrlésű liszt
50 g Tápiókaliszt
150 g Vaj
2 db Tojás
120 ml Tej
40 g Méz
7 g Szárított élesztő
5 g

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése kulcsfontosságú a leveles tészták megfelelő sütéséhez.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, a teljes kiőrlésű lisztet és a tápiókalisztet.

    Ha nincs tápiókaliszt, helyettesítheted kukoricakeményítővel.

    3

    Add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat, amíg morzsás állagot nem kapsz.

    A vaj legyen jéghideg, hogy ne olvadjon meg a morzsolás során. Ha túl meleg van, tedd be a tálat a hűtőbe pár percre.

    4

    Egy másik edényben keverd össze a langyos tejet, a mézet, az élesztőt és a tojást, majd hagyd állni 5 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.

    A tej ne legyen túl forró, mert elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem habosodik fel 5 perc alatt, akkor valószínűleg nem jó az élesztő.

    5

    Keverd össze a száraz és a nedves hozzávalókat, és gyúrd össze, amíg egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapsz.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a croissant. Csak addig gyúrd, amíg összeáll.

    6

    A tésztát nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra, majd vágd egyenlő méretű háromszögekre.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le.

    7

    Tekerd fel a háromszögeket croissant formára, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire.

    A croissantokat lazán tekerd fel, hogy legyen helyük kelni.

    8

    Hagyd a croissantokat kelni 20 percig, hogy még puhábbak legyenek sütés után.

    A keléshez ideális hely a meleg sütő (kb. 30-40°C) vagy egy radiátor közelében. Takard le őket egy konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.

    9

    Kend meg a tetejüket tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.

    A tojás helyett használhatsz egy kis tejet vagy olívaolajat is a tetejére. Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőtől függően változhat.

    10

    Ha kihűltek, már tálalhatod is őket. Kiváló választás reggelire vagy uzsonnára!

    A rozs croissantot kínálhatod vajjal, lekvárral vagy akár sós feltétekkel is.