Ruisleipä jälkiuunileipä, frissen sült finn kenyér

Ruisleipä jälkiuunileipä változatban

A Ruisleipä egy hagyományos finn kenyér, amely a helyi étkezések alapvető része. A végső változat, a Jälkiuunileipä, mely a lassú sütés következtében nyeri el jellegzetes gazdag ízét, a finn kenyérsütési hagyományokat képviseli. A kenyér sötét színe és gazdag ízvilága a hozzáadott pörkölt árpamalátának és a rozslisztnek köszönhető. A Ruisleipä gyakran szolgál reggeliként vagy köretként, és különösen jól passzol a vajjal, sajtokkal és egyéb hideg falatokkal.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Rogenliszt
200 g Fehérliszt
25 g Friss élesztő
300 ml Víz
1 tk.
50 ml Sötét szirup
1 ek. Édesítő
1 ek. Pörkölt árpamaláta
1 csipet Kenyérfűszer

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A vízben oldd fel a friss élesztőt és a szirupot, majd hagyd pihenni 10-15 percig, hogy a felfutás megkezdődjön.

    Ne használj túl meleg vizet, mert az tönkreteheti az élesztőt. A víz legyen langyos.

    2

    A rogenlisztet és a fehérlisztet egy tálban keverd össze, majd adj hozzá a felfuttatott élesztős keveréket, sót, édesítőt és a pörkölt árpamalátát.

    A maláta gazdag ízt ad a kenyérnek, és segít a színének is.

    3

    Alaposan gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés vizet.

    A tészta legyen kissé ragacsos, de ne túl lágy. Ha nehezen formázható, egy pici liszt segíthet.

    4

    Hagyd pihenni a tésztát egy meleg helyen 1-1,5 órán át, hogy megkeljen.

    A pihenési idő alatt a tésztát letakarhatod egy nedves konyharuhával, hogy ne száradjon meg.

    5

    Miután a tészta megkelt, formázz belőle egy kerek vagy hosszúkás kenyeret, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A tészta felületét enyhén megnyomva formáld meg, hogy szép, egyenletes alakot kapjon.

    6

    Hagyd pihenni újabb 20-30 percig, hogy a tészta még jobban megkeljen.

    Ez segít abban, hogy a kenyér puha és légies legyen a végén.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A kenyér tetejét késsel vágd be, majd süsd 40-45 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.

    A sütőben pár evőkanál vizet is elhelyezhetsz a sütő alján, hogy gőz keletkezzen, így a kenyér külseje ropogósabb lesz.

    8

    Miután megsült, hagyd kihűlni a kenyér tetején, majd szeleteld és tálald.

    A kenyér akkor a legfinomabb, ha frissen tálaljuk, de napokig is eltartható, ha jól tároljuk.