A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja, a túl meleg pedig elpusztítja az élesztőt. A cukor segít az élesztőnek táplálkozni és gyorsabban felfutni.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót és a frissen őrölt fekete borsot, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát. A hideg vaj fontos, mert így nem olvad meg a tésztában, hanem apró darabokban marad, ami a pogácsa rétegességét biztosítja.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és egy sima, rugalmas gombócot kapsz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Keverd a tésztába a reszelt sajtot, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A sajtot egyenletesen oszlasd el a tésztában. A kelesztéshez ideális hely a meleg sütő (kb. 30-40°C) vagy egy meleg radiátor közelében.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás lényege, hogy a tésztát három részre hajtod: először a jobb oldalt középre, majd a bal oldalt a tetejére. Ezt többször is megismételheted a még levegősebb tésztáért. A hajtogatások között pihentesd a tésztát 10-15 percig a hűtőben.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót lisztbe mártva könnyebben szúrhatod ki a pogácsákat. A leeső tésztadarabokat újra összegyúrhatod és kiszaggathatod, de ezek a pogácsák kevésbé lesznek levegősek.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojást egy kevés tejjel vagy vízzel hígíthatod, hogy szebb színe legyen a pogácsáknak. A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj a pogácsákra.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el. Légmentesen zárva tovább frissek maradnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.