Sajtos-borsos pogácsa tálalva

Sajtos-borsos pogácsa

A sajtos-borsos pogácsa egy különleges változata a hagyományos sajtos pogácsának, amelyet a frissen őrölt fekete bors intenzív aromája tesz igazán egyedivé. Magyarországon a pogácsa az egyik legnépszerűbb sós sütemény, amelyet gyakran fogyasztanak családi összejöveteleken vagy vendégváró falatként. A fekete bors enyhén csípős íze tökéletesen kiegészíti a sajt gazdag aromáját, így egy igazán harmonikus, omlós süteményt kapunk. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, próbáld ki füstölt sajttal vagy egy kevés chili hozzáadásával!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
1 tk. Frissen őrölt fekete bors
150 g Reszelt sajt
1 db Tetejére tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja, a túl meleg pedig elpusztítja az élesztőt. A cukor segít az élesztőnek táplálkozni és gyorsabban felfutni.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót és a frissen őrölt fekete borsot, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát. A hideg vaj fontos, mert így nem olvad meg a tésztában, hanem apró darabokban marad, ami a pogácsa rétegességét biztosítja.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és egy sima, rugalmas gombócot kapsz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    4

    Keverd a tésztába a reszelt sajtot, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A sajtot egyenletesen oszlasd el a tésztában. A kelesztéshez ideális hely a meleg sütő (kb. 30-40°C) vagy egy meleg radiátor közelében.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás lényege, hogy a tésztát három részre hajtod: először a jobb oldalt középre, majd a bal oldalt a tetejére. Ezt többször is megismételheted a még levegősebb tésztáért. A hajtogatások között pihentesd a tésztát 10-15 percig a hűtőben.

    6

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót lisztbe mártva könnyebben szúrhatod ki a pogácsákat. A leeső tésztadarabokat újra összegyúrhatod és kiszaggathatod, de ezek a pogácsák kevésbé lesznek levegősek.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojást egy kevés tejjel vagy vízzel hígíthatod, hogy szebb színe legyen a pogácsáknak. A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj a pogácsákra.

    8

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el. Légmentesen zárva tovább frissek maradnak.