Sajtos perec frissen sütve

Sajtos perec

A sajtos perec a hagyományos német perecek egyik közkedvelt variációja, amelyet a magyar konyha is örömmel átvett. A reszelt sajt nemcsak látványban, de ízben is gazdagítja ezt a péksüteményt, amely kívül ropogós, belül pedig puha marad. A perec formája a középkorig nyúlik vissza, szimbolikus jelentéssel bírt, mára pedig a kézműves pékségek kedvelt választékává vált. Melegen tálalva különösen ízletes, ideális vendégváró vagy uzsonna egy kiadós leves mellé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 38 perc
1900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
7 g Szárított élesztő
1 ek. Cukor
2 tk.
250 ml Langyos víz
50 g Olvasztott vaj
100 g Reszelt sajt
3 ek. Étkezési szódabikarbóna

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót. Add hozzá a langyos vizet és az olvasztott vajat, majd dolgozd össze, míg sima tésztát kapsz.

    A víz legyen langyos, ne forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A vaj ne legyen túl forró, csak olvasztott, különben megfőzi a lisztet.

    2

    Gyúrd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és sima nem lesz. Fedd le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1 órát, míg a duplájára nő.

    A tészta akkor jó, ha már nem ragad az edény falához és a kezedhez. A keléshez ideális hely a kikapcsolt sütő, amibe előzőleg egy tál forró vizet tettél.

    3

    Oszd a tésztát 8 részre. Formázz hosszú rudakat belőlük, majd hajtsd őket klasszikus perec formára.

    A rudak legyenek egyenletes vastagságúak, hogy a perecek egyenletesen süljenek.

    4

    Forralj fel 1 liter vizet, húzd le a tűzről, és add hozzá a szódabikarbónát (vigyázz, habzik!). Minden perecet meríts bele 30 másodpercre, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.

    A szódabikarbónás víz adja a perec jellegzetes ízét és színét. Ne hagyd a perecet tovább a vízben, mert túl puhává válik.

    5

    Szórd meg a perecek tetejét reszelt sajttal, ügyelve arra, hogy jól megtapadjon a felületen.

    Érdemes keményebb sajtot használni, ami jól olvad, de nem folyik szét teljesen (pl. trappista, gouda). A sajtot enyhén bele is nyomkodhatod a tésztába, hogy jobban tapadjon.

    6

    Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig, amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz. Melegen a legfinomabb.

    Figyeld a pereceket sütés közben, mert sütőtől függően változhat a sütési idő. Ha túl gyorsan barnul a teteje, takard le alufóliával.