Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót. Add hozzá a langyos vizet és az olvasztott vajat, majd dolgozd össze, míg sima tésztát kapsz.
A víz legyen langyos, ne forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A vaj ne legyen túl forró, csak olvasztott, különben megfőzi a lisztet.
Gyúrd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és sima nem lesz. Fedd le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1 órát, míg a duplájára nő.
A tészta akkor jó, ha már nem ragad az edény falához és a kezedhez. A keléshez ideális hely a kikapcsolt sütő, amibe előzőleg egy tál forró vizet tettél.
Oszd a tésztát 8 részre. Formázz hosszú rudakat belőlük, majd hajtsd őket klasszikus perec formára.
A rudak legyenek egyenletes vastagságúak, hogy a perecek egyenletesen süljenek.
Forralj fel 1 liter vizet, húzd le a tűzről, és add hozzá a szódabikarbónát (vigyázz, habzik!). Minden perecet meríts bele 30 másodpercre, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.
A szódabikarbónás víz adja a perec jellegzetes ízét és színét. Ne hagyd a perecet tovább a vízben, mert túl puhává válik.
Szórd meg a perecek tetejét reszelt sajttal, ügyelve arra, hogy jól megtapadjon a felületen.
Érdemes keményebb sajtot használni, ami jól olvad, de nem folyik szét teljesen (pl. trappista, gouda). A sajtot enyhén bele is nyomkodhatod a tésztába, hogy jobban tapadjon.
Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig, amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz. Melegen a legfinomabb.
Figyeld a pereceket sütés közben, mert sütőtől függően változhat a sütési idő. Ha túl gyorsan barnul a teteje, takard le alufóliával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.