Salted Egg Yolk Chicken Bao sós tojássárgával bevont csirkével

Salted Egg Yolk Chicken Bao – tojásos szószban sült csirke

A sós tojássárgás csirke Délkelet-Ázsiában, különösen Szingapúrban és Malajziában vált népszerűvé, mint gazdag, krémes ízű street food. A sós tojás a kínai gasztronómiában régóta használt alapanyag, amelyet kacsa- vagy tyúktojásból készítenek, sóval tartósítva. A bao buci puhasága és a sós tojásszósz intenzív íze tökéletes párost alkot. Ahogy a vaj és a tojássárgája keveréke elkezd olvadni a serpenyőben, és a csirke aranybarnára sül, a konyhát betölti a gazdag, sós és enyhén édes illat. A szósz állaga kulcsfontosságú – selymesen krémesnek kell lennie, hogy jól bevonja a csirkét, de ne áztassa el a bucikat. A kondenzált tej egyensúlyba hozza a sósságot. Ez a fogás ideális választás azoknak, akik egyedülálló, mégis könnyen elkészíthető street food élményre vágynak. Variálható garnélával vagy tofuval is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 30 perc
2601 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Búzaliszt
20 g Cukor
5 g Szárazélesztő
5 g
150 ml Víz
400 g Csirkemell
60 g Sós tojássárgája
30 g Vaj
20 g Kondenzált tej
30 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a búzalisztet, cukrot, élesztőt és sót. Add hozzá a langyos vizet, majd alaposan gyúrd át, amíg puha, ruganyos tésztát kapsz. Tipp: ha túl száraz, kis vízzel puhítható; ha túl ragacsos, adj hozzá lisztet.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és elasztikus nem lesz. Ez kb. 8-10 percet vesz igénybe.

    2

    Letakarva keleszd 1 óráig, meleg, huzatmentes helyen. Tipp: a sütő világítása segít megtartani a megfelelő hőmérsékletet, különösen télen.

    A tálat takard le konyharuhával vagy folpackkal, hogy a tészta ne száradjon ki.

    3

    Oszd 8 részre, formázz ovális lapokat, hajtsd félbe, helyezd sütőpapírral a párolóba. Pihentesd 15 percig, majd párold közepes lángon 10–12 percig. Tipp: a fedőt ne emeld fel főzés közben, mert összeeshet a tészta.

    A bucik formázásakor ügyelj arra, hogy egyenletes vastagságúak legyenek, hogy egyenletesen süljenek meg.

    4

    A csirkemellet vágd kisebb darabokra, sózd meg, és süsd kevés olajon aranybarnára. Tipp: közepes lángon süsd, hogy kívül ropogós, belül szaftos legyen.

    A csirkét sütés előtt érdemes papírtörlővel szárazra törölni, hogy jobban megbarnuljon.

    5

    A sós tojássárgáját törd össze villával, majd vajjal olvaszd össze kis lángon. Add hozzá a kondenzált tejet, keverd simára, míg krémes szószt nem kapsz. Tipp: folyamatosan kevergesd, nehogy leégjen!

    A sós tojássárgáját előre elkészítheted, így időt spórolhatsz a főzés során.

    6

    Forgasd a sült csirkét a tojássárgás szószba, míg minden darabot bevon. Tipp: ha túl sűrű, kevés tejjel vagy vízzel hígítható, ha túl híg, főzd tovább.

    A szószba tehetsz egy kevés chiliport is, ha szereted a pikáns ízeket.

    7

    Nyisd szét a bao bucikat, kanalazz bele a sós tojásszószos csirkéből, és tálald azonnal. Tipp: szórhatsz rá kevés zöldhagymát vagy szezámmagot a még látványosabb tálalásért.

    Tálaláskor kínálhatsz mellé savanyított zöldségeket is, hogy ellensúlyozzák a szósz édességét.