Sambar sárgarépával tálalva, fűszeres és ínycsiklandó indiai étel

Sambar sárgarépával

A sambar egy indiai étel, amely a dél-indiai konyha egyik legismertebb fogása. Az étel gazdag ízvilága a sambhar porból és a friss zöldségekből származik, és ideális egy könnyed ebédre vagy vacsorára. A sárgarépa különlegessé teszi ezt a levest, hiszen édeskés íze remekül harmonizál a fűszerekkel. A sambar több mint étkezés – igazi élmény, amely a dél-indiai gasztronómia ízvilágát adja vissza otthonunkban. Tippek: A sambarban található fűszerek hatékonyan segítenek az emésztésben, így étkezés után frissnek és energikusnak érezhetjük magunkat. Variáld a receptet kedvenc zöldségeiddel!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Sárgarépa
200 g Lencse
1 db Hagyma
2 db Paradicsom
2 ek. Sambhar por
2 ek. Kókuszreszelék
1 tk. Mustármag
1 csokor Korianderlevél
2 ek. Olaj
1 tk.
1 l Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lencsét alaposan öblítsd le, majd tedd egy lábasba és önts rá 1 liter vizet. Főzd 15-20 percig, amíg a lencse megpuhul.

    Ha gyorsabban szeretnéd, használhatsz előre főzött lencsét, így a főzés ideje rövidebb lesz.

    2

    A sárgarépát hámozd meg, és vágd apró kockákra. A hagymát és paradicsomot is aprítsd fel.

    A sárgarépát kicsit vastagabbra is vághatod, hogy ne főjön túl gyorsan.

    3

    Egy másik lábasban forrósítsd fel az olajat, majd add hozzá a mustármagot. Ha elkezdenek pattogni, tedd bele az aprított hagymát és paradicsomot. Pirítsd 5-7 percig, amíg a hagyma üveges lesz.

    A mustármagot add hozzá lassan, hogy ne égjenek meg.

    4

    Ezután add hozzá a sárgarépát és főzd további 5-7 percig, amíg a répa kicsit megpuhul.

    Ha szeretnéd, fűszerezd egy kis kurkumával a répa főzése közben.

    5

    Add hozzá a főtt lencsét, sambhar port, kókuszreszeléket, sót, és keverd össze. Önts hozzá egy kis vizet, hogy leveses állagot kapj.

    A sambhar por helyett egy házi fűszerkeveréket is készíthetsz, ha szeretnéd változtatni az ízén.

    6

    Főzd tovább 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek és a leves besűrűsödjön.

    Ha a sambar túl sűrűnek tűnik, adj hozzá még egy kevés vizet.

    7

    A végén szórd meg friss korianderlevéllel és tálald melegen.

    A koriander frissessége hozzáad egy plusz ízt, amely még ízletesebbé teszi az ételt.