Sambousek ropogĂłs tĂ©sztĂĄban, fƱszeres hĂșstöltelĂ©kkel, tĂĄlalva fƱszeres olĂ­vaolajjal

Sambousek fƱszeres olívaolajjal

A sambousek gyökerei a Közel-Keleten keresendƑk, Ă©s Ă©vszĂĄzadok Ăłta rĂ©sze az arab gasztronĂłmiĂĄnak. Eredetileg hĂșsos vagy zöldsĂ©ges töltelĂ©kkel kĂ©szĂ­tettĂ©k, gyakran ĂŒnnepi vagy vendĂ©gvĂĄrĂł alkalmakra. A hasonlĂł formĂĄjĂș töltött tĂ©sztĂĄk – mint a szambusa vagy a samosa – elterjedtek IndiĂĄtĂłl Észak-AfrikĂĄig, de a sambousek kĂŒlönösen a libanoni, szĂ­r Ă©s palesztin konyhĂĄkban nĂ©pszerƱ. Ahogy a hĂșsos tĂ©sztabatyuk sĂŒlnek, fƱszeres, meleg illatok töltik meg a konyhĂĄt. A fahĂ©j, szerecsendiĂł Ă©s bors kombinĂĄciĂłja karakteres, mĂ©gis harmonikus Ă­zvilĂĄgot hoz lĂ©tre, amit a frissen sĂŒlt, ropogĂłs tĂ©szta tökĂ©letesen kiegĂ©szĂ­t. A sambousek titka a tĂ©szta rugalmassĂĄgĂĄban Ă©s a töltelĂ©k fƱszerezĂ©sĂ©ben rejlik. Fontos, hogy a hĂșs ne legyen tĂșl zsĂ­ros, Ă­gy nem ĂĄztatja el a tĂ©sztĂĄt sĂŒtĂ©s közben. Ez az Ă©tel kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs vendĂ©gvĂĄrĂłnak, meleg elƑételkĂ©nt, vagy akĂĄr piknikre is elvihetƑ formĂĄban.

ElƑkĂ©szĂŒlet 1 Ăłra
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 Ăłra 20 perc
1980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g Liszt
⭕ 80 ml Olívaolaj
⭕ 100 ml Langyos víz
⭕ 1 tk. SzĂĄraz Ă©lesztƑ
⭕ 1 tk. Só
⭕ 200 g MarhahĂșs (darĂĄlt)
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 0.5 tk. FahĂ©j
⭕ 0.5 tk. Ɛrölt feketebors
⭕ 0.25 tk. Szerecsendió

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tĂĄlban keverd össze a lisztet, sĂłt Ă©s az Ă©lesztƑt. Add hozzĂĄ az olĂ­vaolajat Ă©s fokozatosan a langyos vizet, majd gyĂșrd sima, rugalmas tĂ©sztĂĄvĂĄ. Fedd le egy tiszta konyharuhĂĄval, Ă©s pihentesd 1 ĂłrĂĄn ĂĄt meleg helyen.

    A vĂ­z ne legyen forrĂł, mert az Ă©lesztƑ nem fog megkelni – legyen csak kĂ©zmeleg.

    2

    Közben kĂ©szĂ­tsd el a töltelĂ©ket: a finomra vĂĄgott vöröshagymĂĄt pirĂ­tsd meg kevĂ©s olajon, majd add hozzĂĄ a darĂĄlt marhahĂșst. FƱszerezd fahĂ©jjal, borssal, szerecsendiĂłval, Ă©s sĂŒsd, amĂ­g meg nem pirul az egĂ©sz keverĂ©k.

    A hĂșst közepes lĂĄngon pirĂ­tsd, hogy ne engedjen tĂșl sok levet Ă©s szĂ©pen karamellizĂĄlĂłdjon.

    3

    A megkelt tĂ©sztĂĄt oszd kis gombĂłcokra, majd lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki Ƒket kör alakĂșra, kb. 10 cm ĂĄtmĂ©rƑjƱre.

    Ha ragadna a tĂ©szta, egy kevĂ©s olĂ­vaolajjal is megkenheted a nyĂșjtĂłfelĂŒletet a liszt helyett.

    4

    Minden kör közepĂ©re tegyĂ©l 1-1 evƑkanĂĄl hĂșsos töltelĂ©ket, majd hajtsd fĂ©lbe, Ă©s nyomd le a szĂ©leket. Egy villa segĂ­tsĂ©gĂ©vel nyomkodd le, hogy jĂłl zĂĄrjon.

    A szĂ©lek lezĂĄrĂĄsa sorĂĄn figyelj arra, hogy ne kerĂŒljön töltelĂ©k a peremre – kĂŒlönben szĂ©tnyĂ­lik sĂŒtĂ©skor.

    5

    Helyezd a megtöltött sambousekeket sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsibe. Kend meg Ƒket vĂ©konyan olĂ­vaolajjal, hogy szĂ©p aranybarna szĂ­nt kapjanak.

    Hasznålj ecsetet a kenéshez, így egyenletes réteget kapsz, és nem lesz olajos a tészta.

    6

    SĂŒsd 190°C-ra elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben 18–20 percig, amĂ­g a tĂ©sztĂĄk aranyszĂ­nƱre sĂŒlnek Ă©s ropogĂłsak lesznek.

    Figyeld a szĂ­nĂŒket – ha mĂĄr enyhĂ©n barnulnak a szĂ©leken, kĂ©szen vannak!