Samsa tökkel, aranybarna, ropogós tésztában, friss korianderrel tálalva

Samsa tökkel

A samsa egy hagyományos közel-keleti étel, amelyet különböző töltelékekkel készítenek, és az egyik legnépszerűbb változata a tökkel készült. A tökös samsa gazdag és ízletes, a fűszerek és a friss koriander pedig különleges ízélményt adnak. Az ételt gyakran készítik ünnepi alkalmakra vagy hétköznapi étkezésekhez is. A samsa pite forma és a ropogós tészta kombinációja mindig mindenkit lenyűgöz, különösen akkor, ha a töltelék tökéletes egyensúlyban van az ízekkel.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Tészta (leveles)
300 g Tök
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Kömény
1 ek. Szezámolaj
0.5 tk. Piros paprika
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 ág Friss koriander
1 db Tojás (a kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tököt hámozd meg, vágd kockákra, majd reszeld le. Sózd meg és hagyd egy kicsit állni, hogy levet eresszen. Ezután nyomkodd ki a felesleges vizet.

    A tök levét fontos kinyomni, hogy a töltelék ne legyen túl vizes és ne áztassa el a tésztát.

    2

    A hagymát és a fokhagymát apróra vágd. Egy serpenyőben hevítsd fel a szezámolajat, majd pirítsd meg benne a hagymát és fokhagymát, amíg üveges nem lesz.

    A hagymát ne hagyd túl sokáig pirulni, mert keserűvé válhat. Csak üvegesre pirítsd.

    3

    Add hozzá a reszelt tököt a serpenyőbe a hagymához, majd szórd meg köménnyel, piros paprikával, sóval és borssal. Párold meg 5-10 percig, amíg a tök megpuhul.

    A tök gyorsan átváltozik egy puha, ízletes töltelékké. Ha szükséges, egy kevés vizet is adhatsz hozzá.

    4

    Miután a töltelék kész, vedd le a tűzről és hagyd kihűlni.

    A tölteléket teljesen le kell hűteni, hogy ne olvassza meg a leveles tésztát.

    5

    A leveles tésztát nyújtsd ki vékonyra, majd vágd fel kisebb négyzetekre. A közepére helyezz egy evőkanál tölteléket, majd hajtsd félbe és préseld össze a széleket.

    A tésztát könnyen kezelheted, ha enyhén lisztezed a munkafelületet, hogy ne ragadjon.

    6

    A kész samsákat kend meg felvert tojással, hogy szép fényesre süljenek.

    A tojáskenés segít abban, hogy a samsa szép aranybarna és ropogós legyen.

    7

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.

    Süsd a samsákat a középső rácson, hogy egyenletesen átsüljenek.