Semla klasszikus változata, tejszínhabbal és mandulával töltve, porcukorral megszórva

Semla klasszikus változat

A semla, vagy más néven svéd farsangi bunyó, egy híres svéd édesség, amelyet hagyományosan a húsvét előtti időszakban fogyasztanak. A semla története a 16. századig nyúlik vissza, amikor a svéd királyi udvarban népszerű volt. Az étel az évek során több változáson is átesett, de a klasszikus, mandulás, tejszínhabos töltelékkel készült semla az egyik legkedveltebb formája. A semla titka a könnyű, pelyhes tészta, amelyet tökéletesen kiegészít a sűrű tejszínhab és az édes mandulapaszta. A semla ideális választás a tavaszi ünnepekhez, különleges alkalmakra, vagy egyszerűen csak egy finom desszertnek.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Liszt
25 g Élesztő
50 g Cukor
250 ml Meleg tej
100 g Vaj
1 tk.
1 db Tojás
200 ml Tejszín
150 g Mandulapaszta
20 g Cukor a szóráshoz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd a tejet langyosra, majd morzsold bele az élesztőt és egy teáskanál cukrot. Hagyd pihenni 10-15 percig, amíg felfut az élesztő.

    Fontos, hogy a tej ne legyen túl forró, mert akkor az élesztő elpusztulhat.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Add hozzá a felolvasztott vajat, a tojást, és a felfutott élesztős tejet. Gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz.

    Ha túl ragadós a tészta, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túlságosan, hogy a tészta ne legyen túl kemény.

    3

    Formázz a tésztából gombócokat, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyd pihenni őket egy órán át, amíg megkelesztenek.

    Ne hagyd ki a kelesztést, mert ez segít, hogy a semlák puha és levegős legyenek.

    4

    Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 12-15 percig, amíg a semlák aranybarnák lesznek. Ha kész, hagyd őket kihűlni.

    A semlák akkor lesznek kész, ha tapintásra enyhén üregesek, és a tetejük aranybarna.

    5

    Miután a semlák kihűltek, vágd le a tetejüket, és tedd félre. A belsejüket kanalazd ki, és keverd el mandulapasztával.

    A mandulapaszta keverésekor ügyelj, hogy ne legyen túl sűrű, hogy jól el lehessen keverni a semla töltelékét.

    6

    A tejszínt verdd fel kemény habbá, majd keverd hozzá a mandulapasztát. Töltsd vissza a keveréket a semlákba, és tedd vissza a tetejüket.

    A tejszínhabot ne verdd túl, mert akkor nem lesz könnyű és lágy, hanem keményebb, ami nem illik a semlákhoz.

    7

    Végül szórd meg egy kis porcukorral, és tálald az elkészült semlákat.

    A porcukorral történő szórás előtt rázd meg a szitát, hogy egyenletesen kerüljön rá.