Shekerbura – hagyományos azerbajdzsáni diós sütemény

Shekerbura

A shekerbura egy hagyományos azerbajdzsáni sütemény, amelyet különösen a Novruz ünnep alkalmával készítenek. A puha, enyhén édes tésztába csomagolt diós-mandulás töltelék és a gyönyörű, kézzel készített mintázat teszi igazán különlegessé ezt a desszertet. A recept generációkon át öröklődött, és ma is népszerű az azerbajdzsáni családok körében. Ha egy igazán autentikus, keleti édességet szeretnél kipróbálni, a shekerbura tökéletes választás!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
3600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
250 g Vaj
2 db Tojássárgája
50 g Cukor
100 ml Tej
7 g Élesztő
1 csipet
200 g Dió
100 g Mandula
100 g Porcukor
1 tk. Vaníliakivonat

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a langyos tejet, az élesztőt és egy evőkanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, hogy felfusson.

    Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy a tej túl forró volt.

    2

    Egy nagy tálban morzsold el a lisztet a vajjal, majd add hozzá a sót és a cukrot.

    A vaj legyen hideg, hogy könnyen elmorzsolható legyen a liszttel.

    3

    Add hozzá a felfutott élesztős keveréket és a tojássárgáját, majd gyúrd össze egy puha, homogén tésztává.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz.

    4

    Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd pihenni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta pihenéséhez ideális a meleg, huzatmentes hely.

    5

    Közben készítsd el a tölteléket: darált diót, mandulát, porcukrot és vaníliakivonatot keverj össze egy tálban.

    A töltelékhez használhatsz másféle dióféléket is, például pisztáciát vagy mogyorót.

    6

    Oszd a megkelt tésztát kisebb darabokra, majd nyújtsd ki őket vékonyra.

    A tésztát minél vékonyabbra nyújtsd ki, hogy a shekerburák finomak legyenek.

    7

    Helyezz egy evőkanálnyi tölteléket a tészta közepére, majd hajtsd félbe, és óvatosan nyomkodd le a széleit.

    Ne tegyél túl sok tölteléket a tésztába, mert akkor kifolyik sütés közben.

    8

    Használj egy speciális mintázó csipeszt vagy villát a hagyományos mintázatok létrehozásához a tészta felületén.

    Ha nincs mintázó csipeszed, akkor villával is készíthetsz mintákat a tészta felületére.

    9

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a shekerburákat 20-25 percig, amíg világos aranyszínűek lesznek.

    Figyeld a shekerburákat sütés közben, mert könnyen megéghetnek.

    10

    Hagyd kihűlni, majd porcukorral megszórva tálald.

    A shekerburák légmentesen záródó dobozban tárolva néhány napig elállnak.