Keverd össze a langyos tejet, az élesztőt és egy evőkanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, hogy felfusson.
Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, vagy a tej túl forró volt.
Egy nagy tálban morzsold el a lisztet a vajjal, majd add hozzá a sót és a cukrot.
A vaj legyen hideg, hogy könnyen elmorzsolható legyen a liszttel.
Add hozzá a felfutott élesztős keveréket és a tojássárgáját, majd gyúrd össze egy puha, homogén tésztává.
Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz.
Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd pihenni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta pihenéséhez ideális a meleg, huzatmentes hely.
Közben készítsd el a tölteléket: darált diót, mandulát, porcukrot és vaníliakivonatot keverj össze egy tálban.
A töltelékhez használhatsz másféle dióféléket is, például pisztáciát vagy mogyorót.
Oszd a megkelt tésztát kisebb darabokra, majd nyújtsd ki őket vékonyra.
A tésztát minél vékonyabbra nyújtsd ki, hogy a shekerburák finomak legyenek.
Helyezz egy evőkanálnyi tölteléket a tészta közepére, majd hajtsd félbe, és óvatosan nyomkodd le a széleit.
Ne tegyél túl sok tölteléket a tésztába, mert akkor kifolyik sütés közben.
Használj egy speciális mintázó csipeszt vagy villát a hagyományos mintázatok létrehozásához a tészta felületén.
Ha nincs mintázó csipeszed, akkor villával is készíthetsz mintákat a tészta felületére.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a shekerburákat 20-25 percig, amíg világos aranyszínűek lesznek.
Figyeld a shekerburákat sütés közben, mert könnyen megéghetnek.
Hagyd kihűlni, majd porcukorral megszórva tálald.
A shekerburák légmentesen záródó dobozban tárolva néhány napig elállnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.