Shukto burgonyával, gazdag bengáli zöldséges étel kókusztejjel

Shukto burgonyával

A Shukto egy hagyományos bengáli étel, amelyet általában ünnepi alkalmakon vagy családi összejöveteleken szolgálnak fel. Az étel egyedülálló ízvilágot kínál, amely a keserű, édes és sós ízek tökéletes kombinációját tartalmazza. A burgonya, zöldbab, sárgarépa és más zöldségek együtt adják az étel gazdag, tápláló jellemzőit, miközben a kókusztej simává és krémessé teszi a levest. A Shukto étel különleges helyet foglal el a bengáli konyhában, és az év különböző időszakaiban egyaránt élvezhető.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Burgonya
1 db Bittermelon (keserű uborka)
100 g Zöldbab
100 g Karfiol
1 db Sárgarépa
2 ek. Mustárolaj
2 gerezd Fokhagyma
1 cm Ginger
5 db Curry levél
1 tk. Koriander por
0.5 tk. Turmeric por
100 ml Kókusztej
1 tk.
1 tk. Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát, sárgarépát, karfiolt és bittermelont (keserű uborka) hámozd meg, majd vágd fel kisebb darabokra.

    A keserű uborka keserű ízét enyhítheted, ha előre besózod és egy órán át állni hagyod.

    2

    A fokhagymát és a gyömbért apróra vágd, a curry leveleket tépd össze kézzel.

    A curry levelek friss ízt adnak, de ha nem találsz frisset, használhatsz szárítottat is.

    3

    Egy nagy serpenyőben melegítsd fel a mustárolajat, majd add hozzá a fokhagymát, gyömbért és curry leveleket. Pirítsd őket 1-2 percig, amíg illatosak lesznek.

    A mustárolaj karakteres ízű, de használhatsz más olajat is, ha finomabb ízt szeretnél.

    4

    Most add hozzá a zöldbabot, karfiolt, sárgarépát és burgonyát a serpenyőbe. Keverd össze, és pirítsd 3-4 percig.

    A zöldbabot és karfiolt ne főzd túl, hogy megtartsák a friss textúrájukat!

    5

    Szórd meg a koriander porral, kurkumával, és adj hozzá sót és cukrot. Keverd össze.

    A koriander por friss, földes ízt ad, a kurkuma pedig szép színt és ízt ad az ételnek.

    6

    Öntsd hozzá a kókusztejet, és add hozzá 200 ml vizet. Keverd össze, és főzd fedő alatt, amíg a zöldségek megpuhulnak, kb. 15-20 percig.

    Ha a leves túl sűrűvé válik, adj hozzá egy kevés vizet.

    7

    Amikor a zöldségek puhák, ellenőrizd az ízeket, és ha szükséges, adj hozzá még egy kis sót vagy cukrot.

    A Shukto étel egyik jellegzetessége, hogy egyensúlyban van a keserű, sós és édes íz, így mindig igazítsd az ízeket.

    8

    Tálald forrón, és szórj rá friss koriandert vagy petrezselymet.

    A friss fűszerek nemcsak színt adnak, hanem extra ízt is biztosítanak.