Simit mézes-szezámmagos tálalva, friss és ropogós péksütemények

Simit mézes-szezámmagos

A simit, más néven török szezámmagos kenyér, egy tradicionális pékáru, amely Törökország utcáin elterjedt, és már az egész világon ismertté vált. A simit friss, ropogós külseje és puha, ízletes belseje rendkívül népszerű reggelire vagy egy könnyű uzsonnára. A mézes-szezámmagos változata egy édes, mégis sós kombinációt kínál, amely tökéletes egyensúlyt ad a tésztában. A méz ragyogóvá és ínycsiklandóvá teszi a simitet, míg a szezámmag fokozza a textúrát és az ízeket. Egy hagyományos török élményt ad, amely könnyen elkészíthető otthon is.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Víz
10 g Élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
2 ek. Olívaolaj
2 ek. Méz
50 g Szezámmag
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd meg a vizet langyosra, majd oldd fel benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő feloldódjon és habos legyen.

    A langyos víz segíti az élesztő aktiválódását, ne legyen túl forró, különben elpusztítja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá az élesztős vizet és az olívaolajat, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A tésztát akkor érdemes megállítani, ha már nem ragad, de puha és rugalmas marad.

    3

    Fedd le a tálat egy konyharuhával, és hagyd a tésztát kelni 1 órán át, vagy amíg a térfogata megduplázódik.

    A kelesztéshez meleg helyet válassz, például egy fűtött konyhát vagy egy előmelegített, kikapcsolt sütőt.

    4

    Miután a tészta megkelt, oszd fel 8 egyenlő darabra. Minden darabot formázz kis hengerré, majd formálj belőlük karikákat.

    Ha szeretnéd, a karikák közepét is egy kicsit megnyomhatod, hogy jobban tartsák az alakjukat a sütés közben.

    5

    A tojást verd fel, majd egy ecset segítségével kend meg a simit a tojással. Ez segít a szezámmagnak tapadni a tésztára.

    A tojásra bármilyen édes szirupot is használhatsz, ha extra fényt és ragyogást szeretnél a tésztán.

    6

    A karikákat forgasd meg szezámmagban, hogy teljesen bevonja őket, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A szezámmag szorosabb tapadása érdekében érdemes a tésztát kissé enyhén megnyomni a magokkal.

    7

    Süsd a simit 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.

    Sütés közben figyeld, hogy a simit ne égjen meg, inkább világosabbra süsd, hogy a belseje puha maradjon.