Sonkával és sajttal készült Smörgåstårta friss zöldségekkel díszítve

Smörgåstårta sonkával és sajttal

A Smörgåstårta, vagyis a svéd szendvicstorta, különleges hideg előétel, amely a skandináv országok ünnepi asztalairól szinte sosem hiányozhat. Eredetileg a 20. században vált igazán népszerűvé Svédországban, ahol a kenyéralapú hidegtálakat kreatív rétegzéssel és látványos díszítéssel ötvözték. A sonkás-sajtos változat klasszikus és mindenki által kedvelt verzió, amely ötvözi a lágy krémet, a sós húsokat és a friss zöldségek ropogós kontrasztját. Nemcsak ízletes, de mutatós is – így tökéletes választás lehet vendégvárónak, ünnepekre, vagy bármilyen különleges alkalomra.

Előkészület 30 perc
Elkészítés N/A
Teljes 30 perc
1950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
12 db Fehér kenyér szeletelve (héj nélkül)
200 g Krémes sajt
150 g Tejföl
200 g Főtt sonka
150 g Sajt (reszelt, például trappista)
1 db Uborka
1 db Paradicsom
4 levél Fejes saláta
1 ek. Mustár
1 tk. Citromlé
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a krémes sajtot, tejfölt, citromlevet, mustárt, sót és borsot egy tálban, hogy sima, ízletes alapkrémet kapj.

    Használj kézi habverőt, hogy a krém könnyű és habos legyen.

    2

    Vágd apró darabokra a főtt sonkát, és keverd bele az alapkrém felébe. A reszelt sajtot add hozzá a krém másik feléhez.

    Minél finomabbra vágod a sonkát, annál könnyebb lesz kenni a tölteléket.

    3

    Helyezd le az első kenyérréteget 4 szeletből. Kend meg a sonkás töltelékkel, majd fedd be újabb 4 szelet kenyérrel.

    Finoman nyomd le, hogy a rétegek jól összeálljanak, de ne nyomd ki a tölteléket.

    4

    Kend rá a sajtos tölteléket, majd zárd le a harmadik kenyérréteggel.

    Az utolsó kenyérréteget óvatosan igazítsd, hogy szép egyenes tortaformát kapj.

    5

    Vond be az egész szendvicstortát az alapkrém egy részével kívülről – oldalát és tetejét is simítsd el.

    A kenéshez használj spatulát vagy hosszú pengéjű kést a szép felülethez.

    6

    Díszítsd salátalevéllel az alját, szeletelt uborkával, paradicsommal és sonkatekercsekkel a tetejét.

    A sonkatekercsek közepébe tehetsz pici sajtot vagy paprikát is a látványért.

    7

    Fedd le fóliával, és tedd hűtőbe legalább 2 órára, hogy az ízek összeérjenek és a torta megszilárduljon.

    Akár előző nap is elkészítheted – így másnap szeleteléskor tökéletes lesz az állaga.