Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt.
Mint a Doughnut receptnél, itt is figyelj, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
Add hozzá a meleg vizet és az olvasztott vajat, majd kezd el összedolgozni a tésztát.
A víz ne legyen túl forró, mert elpusztítja az élesztőt.
Gyúrd a tésztát kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet.
Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-28°C. Ha nincs meleg helyed, tedd a sütőbe, és kapcsold be a legalacsonyabb hőfokra pár percre, majd kapcsold ki.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra, majd egy nagyobb pohárral vagy fánk kiszúróval vágj belőle köröket.
A kiszúrót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon rá a tészta.
Egy nagy lábosban forralj vizet, majd add hozzá a szódabikarbónát.
A szódabikarbóna adja a fánkoknak a jellegzetes ízét és színét. Vigyázz, mert a forró vízbe öntve erősen habzik!
A fánkokat egyesével forrázd meg 30 másodpercig a szódabikarbónás vízben, majd helyezd őket sütőpapírra.
Ne forrázd túl a fánkokat, mert szétesnek. 30 másodperc elegendő.
Szórd meg a forrázott fánkok tetejét durva sóval, majd hagyd őket rövid ideig pihenni.
A durva só helyett használhatsz tengeri sót is. A só mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod.
Egy mély edényben hevítsd fel az olajat 180°C-ra. Ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.
Mint a Smoutebollen receptnél, itt is figyelj az olaj hőmérsékletére.
Süsd a fánkokat 2-3 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek.
Ne süsd túl a fánkokat, mert kiszáradnak. Akkor jók, ha aranybarnák és belül puhák.
A megsült fánkokat szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd hagyd kissé hűlni.
Hagyd a fánkokat a papírtörlőn pár percig, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
Tálald frissen, akár egy kevés mustárral vagy sajtmártással, hogy még ízletesebb legyen!
Készíts többféle mártogatóst, hogy mindenki megtalálja a kedvencét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.