Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A liszt minősége befolyásolja a tészta állagát. Használj jó minőségű, pizzalisztet a legjobb eredményért. A víz ne legyen túl meleg, mert az károsíthatja az élesztőt.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A konyharuhát nedvesítsd be, hogy a tészta ne száradjon ki kelés közben. A keléshez ideális hely a sütő, amit előzőleg 50°C-ra melegítettél, majd kikapcsoltál.
Amíg a tészta kel, vágd fel a kaliforniai paprikát és a sonkát kisebb kockákra, majd aprítsd fel a fokhagymát.
A zöldségeket és a sonkát vágd egyenletes méretűre, hogy egyenletesen süljenek meg.
Egy serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, majd pirítsd meg a fokhagymát, a paprikát és a sonkát közepes lángon 4-5 percig, hogy kissé megpuhuljanak.
A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megkeseredhet. Elég, ha csak illatos lesz.
Keverd össze a paradicsomszószt az oregánóval és a bazsalikommal, majd add hozzá a pirított zöldségeket, a kukoricát és a fűszereket.
Használj jó minőségű paradicsomszószt a legjobb ízért. A fűszereket ízlés szerint variálhatod.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le. Ha a tészta visszahúzódik, hagyd pihenni néhány percig, majd folytasd a nyújtást.
A tészta egyik felére kanalazz a sonkás-kukoricás-paradicsomos töltelékből, majd morzsold rá a feta sajtot és szórd rá a reszelt mozzarellát. Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert a calzone szétnyílhat sütés közben. A széleket villával is lenyomkodhatod a biztosabb zárás érdekében.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz egy kevés olívaolajat is a tetejére.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő függ a sütőtől, figyelj a calzonéra, és ha túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hőfokot.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
Ha azonnal szeleteled, a forró gőz megégethet. Hagyd pihenni, hogy a töltelék kissé megszilárduljon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.