Sós karamell torta pirított dióval díszítve

Sós karamell torta

A sós karamell torta tökéletes választás, ha valami igazán különleges desszerttel szeretnéd lenyűgözni vendégeidet. A karamell és a tengeri só különleges kombinációja az utóbbi évek egyik legnépszerűbb íztrendje lett, amelyet számos desszertben alkalmaznak. Ez a torta nemcsak gazdag és krémes, hanem a pirított dió és a sós íz miatt igazán különleges élményt nyújt. Tipp: A karamellás réteget még különlegesebbé teheted, ha egy kevés vanília kivonatot is hozzáadsz.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 0 perc
Teljes 30 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
1 db Piskótalap
200 g Cukor
100 g Vaj
300 ml Tejszín
1 tk. Tengeri só
15 g Zselatin
50 ml Víz
50 g Pirított dió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A cukrot lassú tűzön olvaszd fel egy serpenyőben, amíg aranybarna karamellé válik.

    Ne keverd a cukrot, amíg olvadni nem kezd, mert kicsapódhat. Csak akkor kezd el keverni, ha már a cukor egy része megolvadt. Figyelj rá, hogy ne égesd meg, mert keserű lesz.

    2

    Add hozzá a vajat, és keverd simára, majd lassan öntsd bele a tejszínt, miközben folyamatosan kevered. Adj hozzá egy csipet tengeri sót a sós karamell ízhez.

    A vaj és a tejszín legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyebben elegyedjenek a karamellel. A tejszínt lassan öntsd hozzá, mert a karamell fröcsöghet.

    3

    A zselatint áztasd be a vízbe, majd alacsony lángon melegítsd fel, amíg teljesen feloldódik, és add hozzá a karamellás keverékhez.

    A zselatint ne forrald, mert elveszíti a zselésítő képességét. Csak addig melegítsd, amíg feloldódik. A zselatin hozzáadása segít a krém megszilárdulásában.

    4

    Helyezd a piskótalapot egy tortaformába, és öntsd rá a sós karamellás krémet. Simítsd el a tetejét egyenletesen.

    A piskótalapot előzőleg meglocsolhatod egy kevés rummal vagy kávéval, hogy még ízletesebb legyen.

    5

    Tedd a tortát a hűtőbe legalább 4 órára, hogy a karamellás réteg megszilárduljon.

    A hosszabb hűtési idő biztosítja, hogy a karamell teljesen megdermedjen, és a torta könnyen szeletelhető legyen.

    6

    A torta megszilárdulása után vedd ki a formából, és díszítsd a tetejét pirított dióval és egy csipet tengeri sóval. Tálald hűtve.

    A pirított dió fokozza az ízeket és ropogós textúrát ad a tortának. A tengeri só kiemeli a karamell édességét.