A Sós kifli egy egyszerű, de annál finomabb péksütemény, amely a reggelek elengedhetetlen része lehet. A tésztája könnyed és vajas, míg a tetején a só és a ropogós héj teszi igazán vonzóvá. A sós kiflit nemcsak reggelire, hanem akár egy finom vacsorához is tálalhatjuk, például egy friss salátával és sajttal.
A kifli egy igazi hagyományos magyar péksütemény, amely minden falatjában az otthon melegét hozza. A sós kiflit egyedül is élvezhetjük, de remekül illik szendvicsekhez, töltelékekhez vagy egy finom leveshez is. Ha valami egyszerű, de ínycsiklandó ételt keresel, a sós kifli mindig tökéletes választás lesz.
Melegítsd meg a tejet, és oldd fel benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha éppen csak langyos.
Keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá a felfutott élesztőt és a puha vajat, majd gyúrd össze a tésztát.
A vajat érdemes szobahőmérsékleten tartani, hogy könnyebben eldolgozható legyen. A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz.
Takard le a tésztát, és hagyd kelni 1 órán át, vagy amíg duplájára nem nő.
A tésztát meleg helyen kelesszük, hogy gyorsabban megkeljen. Letakarhatjuk egy konyharuhával, vagy folpackkal.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük kifliket.
A tésztát egyenlő részekre oszthatjuk mérleggel is, hogy a kiflik egyformák legyenek.
Helyezd a kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg a felvert tojással és szórd meg sóval.
A tojás segít, hogy a kiflik szép aranybarnák legyenek. A só helyett szórhatunk rájuk szezámmagot vagy köménymagot is.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a kifliket 15-20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
A sütési idő sütőfüggő, figyeljük a kifliket, hogy ne égjenek meg.
Hagyd kihűlni, majd tálald.
A kiflik melegen a legfinomabbak, de hidegen is nagyon jók.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.