Frissen sült, aranybarna sós kiflik kosárban, megszórva tengeri sóval.

Sós kifli

A Sós kifli egy egyszerű, de annál finomabb péksütemény, amely a reggelek elengedhetetlen része lehet. A tésztája könnyed és vajas, míg a tetején a só és a ropogós héj teszi igazán vonzóvá. A sós kiflit nemcsak reggelire, hanem akár egy finom vacsorához is tálalhatjuk, például egy friss salátával és sajttal.

A kifli egy igazi hagyományos magyar péksütemény, amely minden falatjában az otthon melegét hozza. A sós kiflit egyedül is élvezhetjük, de remekül illik szendvicsekhez, töltelékekhez vagy egy finom leveshez is. Ha valami egyszerű, de ínycsiklandó ételt keresel, a sós kifli mindig tökéletes választás lesz.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
500 g Liszt
25 g Élesztő
250 ml Tej
100 g Vaj
1 ek. Cukor
1 tk. Info
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd meg a tejet, és oldd fel benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha éppen csak langyos.

    2

    Keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá a felfutott élesztőt és a puha vajat, majd gyúrd össze a tésztát.

    A vajat érdemes szobahőmérsékleten tartani, hogy könnyebben eldolgozható legyen. A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    3

    Takard le a tésztát, és hagyd kelni 1 órán át, vagy amíg duplájára nem nő.

    A tésztát meleg helyen kelesszük, hogy gyorsabban megkeljen. Letakarhatjuk egy konyharuhával, vagy folpackkal.

    4

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük kifliket.

    A tésztát egyenlő részekre oszthatjuk mérleggel is, hogy a kiflik egyformák legyenek.

    5

    Helyezd a kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg a felvert tojással és szórd meg sóval.

    A tojás segít, hogy a kiflik szép aranybarnák legyenek. A só helyett szórhatunk rájuk szezámmagot vagy köménymagot is.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a kifliket 15-20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyeljük a kifliket, hogy ne égjenek meg.

    7

    Hagyd kihűlni, majd tálald.

    A kiflik melegen a legfinomabbak, de hidegen is nagyon jók.