A spenótot alaposan mosd meg, majd párold meg egy kevés olívaolajon, amíg a levelek összeesnek. Ezután hagyd kihűlni, és nyomkodd ki belőle a felesleges vizet.
Ha túl sok víz marad a spenótban, a töltelék túl vizes lesz, és a tészta nem lesz ropogós.
A hagymát apróra vágd, majd a fokhagymát is zúzd. Az olívaolajon pirítsd meg a hagymát, amíg üveges nem lesz, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még egy percig.
A hagyma és fokhagyma együttes pirítása adja meg a töltelék alapízét.
A kihűlt spenóthoz add hozzá a megpirított hagymát, a felkockázott feta sajtot, a tojásokat, sót, borsot és egy csipet szerecsendiót. Keverd össze alaposan.
A feta sajt könnyen morzsolódik, és a tojás segít összefogni a tölteléket.
A filo tésztát egyenként vedd ki, és egy nedves törlőronggyal takard le a lapokat, hogy ne száradjanak ki. Egy tálcán egy-egy tésztalapra kenj egy kevés olívaolajat, majd rakj rá még egy lapot.
A tésztát mindig a legfelső rétegen olajozd meg, hogy szép ropogós legyen.
Tedd a spenótos tölteléket a tésztára, majd hajtsd össze, és formálj egy tekercset vagy egy téglalap alakú formát.
Ne rakj túl sok tölteléket, mert akkor nehezebben záródik és repedhet a tészta.
A kész spanakopitát tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kenj rá egy kis olívaolajat, hogy szép aranybarna legyen.
Az olívaolaj a sütés során segít a tészta ropogós állagának elérésében.
Süsd 180°C-on 30-35 percig, amíg a tészta szép aranybarna lesz, és a töltelék átsül.
A sütési időt figyeld, mivel a filo tészta gyorsan megsül, és túl hosszú sütés esetén kiszáradhat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.