Spanakopita spenóttal, aranybarna filo tésztában, gazdag spenótos töltelékkel

Spanakopita spenóttal

A spanakopita egy hagyományos görög étel, amelyet filo tésztával készítenek, és tölteléke gyakran spenótból és fetából áll. Az étel története a görög vidéki konyhában gyökerezik, ahol egyszerű, de ínycsiklandó alapanyagokból készült. A spenót és a feta sajt tökéletes párost alkot, míg a ropogós filo tészta adja a tökéletes textúrát. A spanakopita a görög konyha egyik legismertebb étele, és világszerte kedvelt étel a vegetáriánusok körében.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Spenót
10 lap Filo tészta
200 g Feta sajt
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
3 ek. Olívaolaj
2 db Tojás
1 tk.
1 csipet Bors
1 csipet Szerecsendió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A spenótot alaposan mosd meg, majd párold meg egy kevés olívaolajon, amíg a levelek összeesnek. Ezután hagyd kihűlni, és nyomkodd ki belőle a felesleges vizet.

    Ha túl sok víz marad a spenótban, a töltelék túl vizes lesz, és a tészta nem lesz ropogós.

    2

    A hagymát apróra vágd, majd a fokhagymát is zúzd. Az olívaolajon pirítsd meg a hagymát, amíg üveges nem lesz, majd add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még egy percig.

    A hagyma és fokhagyma együttes pirítása adja meg a töltelék alapízét.

    3

    A kihűlt spenóthoz add hozzá a megpirított hagymát, a felkockázott feta sajtot, a tojásokat, sót, borsot és egy csipet szerecsendiót. Keverd össze alaposan.

    A feta sajt könnyen morzsolódik, és a tojás segít összefogni a tölteléket.

    4

    A filo tésztát egyenként vedd ki, és egy nedves törlőronggyal takard le a lapokat, hogy ne száradjanak ki. Egy tálcán egy-egy tésztalapra kenj egy kevés olívaolajat, majd rakj rá még egy lapot.

    A tésztát mindig a legfelső rétegen olajozd meg, hogy szép ropogós legyen.

    5

    Tedd a spenótos tölteléket a tésztára, majd hajtsd össze, és formálj egy tekercset vagy egy téglalap alakú formát.

    Ne rakj túl sok tölteléket, mert akkor nehezebben záródik és repedhet a tészta.

    6

    A kész spanakopitát tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kenj rá egy kis olívaolajat, hogy szép aranybarna legyen.

    Az olívaolaj a sütés során segít a tészta ropogós állagának elérésében.

    7

    Süsd 180°C-on 30-35 percig, amíg a tészta szép aranybarna lesz, és a töltelék átsül.

    A sütési időt figyeld, mivel a filo tészta gyorsan megsül, és túl hosszú sütés esetén kiszáradhat.