Spenótos calzone töltött pizza

Spenótos Calzone

A calzone egy klasszikus olasz étel, amely eredetileg Nápolyban született meg, és azóta világszerte kedvelt finomsággá vált. A spenótos változat különösen népszerű, mert az olasz konyhában a spenót és a ricotta sajt klasszikus párosítás, amely könnyed, mégis ízletes tölteléket eredményez. Az eredeti olasz recept a minőségi alapanyagokra és az egyszerű, de harmonikus ízekre épít. Ha szereted az egészséges, de laktató fogásokat, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra 35 perc
740 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Finomliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 tk. Cukor
200 g Friss spenót
200 g Ricotta sajt
150 g Mozzarella sajt
50 g Parmezán sajt
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Oregano
10 g Friss bazsalikom
1 db Tojás (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tésztához keverd össze a lisztet, az élesztőt, a sót és a cukrot egy nagy tálban. Add hozzá a meleg vizet és az olívaolajat, majd gyúrd addig, amíg sima, rugalmas tésztát kapsz.

    A víz hőmérséklete legyen kézmeleg, se túl forró, se túl hideg, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.

    2

    Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) és ott kelesztheted.

    3

    Közben készítsd el a tölteléket: aprítsd fel a fokhagymát, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon futtasd meg a spenótot, amíg összeesik.

    A spenótot ne főzd túl, csak épp annyira, hogy összeessen. Így megőrzi a frissességét és a tápanyagait.

    4

    Keverd össze a ricotta sajtot, a reszelt mozzarellát, a parmezánt, az oregánót és az aprított bazsalikomot, majd add hozzá a párolt spenótot.

    A töltelékbe tehetsz egy kevés szerecsendiót is, ami remekül illik a spenóthoz és a sajtokhoz.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra.

    A sütőt alsó-felső sütésen melegítsd elő, hogy a calzone egyenletesen süljön meg.

    6

    A megkelt tésztát oszd két részre, majd nyújtsd ki őket kör alakúra kb. 25 cm átmérőjűre.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le. Ha a tészta visszahúzódik, hagyd pihenni pár percig, mielőtt újra kinyújtanád.

    7

    A kör egyik felére halmozd a spenótos-sajtos tölteléket, majd hajtsd rá a másik felét, és a széleit nyomkodd le, hogy jól záródjon.

    A széleket alaposan nyomkodd le, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. Használhatsz egy villát is a lezáráshoz.

    8

    Kend meg a calzone tetejét felvert tojással, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.

    A tojás helyett használhatsz egy kevés tejfölt vagy olívaolajat is a calzone tetejére.

    9

    Süsd előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg aranybarnára sül.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a calzone ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    10

    Hagyd pár percig hűlni, majd tálald friss bazsalikommal díszítve.

    A calzone forrón a legfinomabb, de vigyázz, mert a töltelék nagyon forró lehet!