A tésztához keverd össze a lisztet, az élesztőt, a sót és a cukrot egy nagy tálban. Add hozzá a meleg vizet és az olívaolajat, majd gyúrd addig, amíg sima, rugalmas tésztát kapsz.
A víz hőmérséklete legyen kézmeleg, se túl forró, se túl hideg, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.
Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) és ott kelesztheted.
Közben készítsd el a tölteléket: aprítsd fel a fokhagymát, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon futtasd meg a spenótot, amíg összeesik.
A spenótot ne főzd túl, csak épp annyira, hogy összeessen. Így megőrzi a frissességét és a tápanyagait.
Keverd össze a ricotta sajtot, a reszelt mozzarellát, a parmezánt, az oregánót és az aprított bazsalikomot, majd add hozzá a párolt spenótot.
A töltelékbe tehetsz egy kevés szerecsendiót is, ami remekül illik a spenóthoz és a sajtokhoz.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra.
A sütőt alsó-felső sütésen melegítsd elő, hogy a calzone egyenletesen süljön meg.
A megkelt tésztát oszd két részre, majd nyújtsd ki őket kör alakúra kb. 25 cm átmérőjűre.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le. Ha a tészta visszahúzódik, hagyd pihenni pár percig, mielőtt újra kinyújtanád.
A kör egyik felére halmozd a spenótos-sajtos tölteléket, majd hajtsd rá a másik felét, és a széleit nyomkodd le, hogy jól záródjon.
A széleket alaposan nyomkodd le, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. Használhatsz egy villát is a lezáráshoz.
Kend meg a calzone tetejét felvert tojással, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.
A tojás helyett használhatsz egy kevés tejfölt vagy olívaolajat is a calzone tetejére.
Süsd előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg aranybarnára sül.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a calzone ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd pár percig hűlni, majd tálald friss bazsalikommal díszítve.
A calzone forrón a legfinomabb, de vigyázz, mert a töltelék nagyon forró lehet!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.