Egy nagy tálba szitáld a lisztet, majd add hozzá a kovászt, az élesztőt és a langyos vizet. Kezd el összekeverni fakanállal vagy kézzel.
A liszt szitálása lazábbá teszi a tésztát.
Adj hozzá sót és az olívaolajat, majd dagaszd a tésztát legalább 10-15 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha túl ragacsos, egy kevés lisztet adhatsz hozzá, de ügyelj, hogy ne legyen túl kemény a tészta.
A hosszú dagasztás fejleszti a glutént, ami a kenyér szerkezetét adja. Ha kézzel dagasztasz, a tészta eleinte ragacsos lesz, de ahogy dagasztod, egyre simábbá válik.
Takard le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni szobahőmérsékleten legalább 2 órán át, amíg a tészta duplájára nő.
A kelési idő függ a szoba hőmérsékletétől. Hidegebb helyen tovább tarthat, melegebb helyen rövidebb ideig.
Borítsd a tésztát egy enyhén lisztezett munkalapra, és formázz belőle egy kerek cipót. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.
A tésztát óvatosan kezeld, hogy a benne lévő levegő ne távozzon.
Melegítsd elő a sütőt 230°C-ra, és helyezz egy kis tál vizet a sütő aljába, hogy gőzt hozz létre. Ez segít a kenyérnek szép héjat kapni.
A gőz segít abban, hogy a kenyér héja ropogósabb legyen.
A megformázott cipót takard le egy ruhával, és hagyd még 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés javítja a kenyér szerkezetét.
Egy éles késsel vagy pengével vágj 2-3 mély bevágást a kenyér tetejére. Ez segít az egyenletes sülésben és szebb formát ad neki.
A bevágásoknak köszönhetően a kenyér szabályosan fog megrepedni sütés közben.
Süsd a kenyeret 230°C-on 15 percig, majd csökkentsd a hőmérsékletet 200°C-ra, és süsd további 25 percig, amíg aranybarna lesz.
A magas hőmérséklet segít a héj gyors kialakulásában, a hőmérséklet csökkentése pedig biztosítja, hogy a kenyér belseje is átsüljön.
Vedd ki a sütőből, és hagyd rácson teljesen kihűlni, hogy a belseje megfelelően megszilárduljon.
A kenyérnek teljesen ki kell hűlnie, mielőtt szeletelnéd, különben morzsálódni fog.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.